Consultări publice

Perioada de consultare publică este de 10 zile calendaristice de la data publicării pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (până la data de 2 iunie 2022).

Mai multe detalii: AICI

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene lansează în consultare publică ghidurile specifice pentru 2 apeluri de proiecte, aferente Investiției 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale și Investiției 2 – Modernizarea/crearea de muzee și memoriale, din cadrul Componentei 11 – Turism și Cultură, din Planul Național de Redresare și Reziliență al României.

Documente:

Sfarsitul primului paragraf

Ministerul Culturii supune dezbaterii publice - până pe 16 februarie - proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Strategiei naționale privind protejarea monumentelor istorice 2022-2023 - un prim document prin care România conturează și își asumă o viziune pe termen mediu și lung cu privire la patrimoniul cultural imobil.
Proiectul de hotărâre precum și textul integral al Strategiei (Anexa) sunt disponibile aici https://bit.ly/3Lc0Ky1
Vă încurajăm să contribuiți cu observații, convinși fiind că atenția și implicarea din aceste zile ale profesioniștilor domeniului și ale susținătorilor cauzei monumentelor istorice vor face ca acest document să se bucure de susținere extinsă și să aibă impactul pozitiv pe care ni-l dorim în anii care vin.
Strategia supusă consultării este rezultatul proiectului Monumente Istorice - planificare strategică și politici publice optimizate, finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă și implementat de Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerul Culturii în colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului (INP) partener de specialitate.
Propunerile și observațiile pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Culturii, B-dul Unirii nr. 22, sector 3, București, la adresa de e-mail legislativ@cultura.ro sau prin fax, la nr. 021/222.85.43 până la data 16.02.2022 .

Institutul Naţional al Patrimoniului supune consultării publice propuneri de Normative în domeniul conservării-restaurării componentelor artistice ale monumentelor istorice
1. „Norme metodologice şi indicator de norme de deviz pentru lucrări de conservare-restaurare a picturii murale a frescoa fresco şi a secco-în tehnica tempera şi a tencuielilor decorative, părţi integrante ale monumentelor istorice" (pdf)
2. „Norme metodologice şi indicator de norme de deviz pentru lucrări de conservare-restaurare a picturii murale a secco-lianţi organici şi a stucaturii policrome, părţi integrante ale monumentelor istorice" (pdf)
link...
.

Dezbatere la nivel de Guvern și Ministere cu reprezentanții cinematogafiei

 

Încă o rundă de dezbateri, cea de-a cincea, organizată la nivel de Guvern cu reprezentanții industriei cinematografice, a avut loc astăzi, 27 mai 2020. Alături de Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii, la întâlnire au participat: Premierul Ludovic Orban, Raluca Turcan, Vicepremier, Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și Gigel-Sorinel Știrbu, Președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, Camera Deputaților.

 Cu această ocazie, au fost dezbătute subiecte precum: schema de ajutor de stat propusă de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, reformele necesare pentru domeniul cinematografiei, alături de momentul și condițiile în care se pot relua producțiile cinematografice și audiovizuale. Participanții au discutat și despre identificarea unor programe de finanțare cu ajutorul fondurilor europene. 

 

„Cinematografia reprezintă unul dintre sectoarele care aduce investiții în România și este o adevărată carte de vizită la nivel internațional. Am primit propuneri formulate din partea reprezentanților acestei industrii și urmează, tot împreună, să găsim soluțiile cele mai bune. Astăzi, am semnat și mult așteptatul Ordin Comun cu Ministerul Sănătății care prevede condițiile în care se pot relua producțiile cinematografice și audiovizuale. Ordinul va fi publicat în curând, în monitorul oficial”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii. 

 

La Dezbatere au mai fost prezenți:

 • Maria Gabriela Horga, secretar de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului;
 • Răzvan Pîrjol, Secretar de Stat în Ministerul Economiei;
 • Razvan Pop, consilier de stat cabinet Vicepremier;
 • Adrian Păduraru, consilier al Ministrului Culturii;
 • Alexandrina Dospindescu, Central European Media Enterprises;
 • Ada Solomon, Producător, Hi Film;
 • Adriana Minea, Jurist;
 • Anca Mitran, Centrul național al Cinematografiei;
 • Andrei Boncea, Frame Film;
 • Carmen Pepelea, ICON Films;
 • Cristian Anastasiu, Organizația Distribuitorilor de Opere Autovizuale;
 • Cristian Bostănescu, Castel Film;
 • Cristian Dumbravă, City Cinema;
 • Iuliana Tarnovetchi, Alien Films Entertaiment;
 • Laurențiu Damian, UCIN;
 • Margareta Irina Nistor, Critic de Film;
 • Tudor Giurgiu, Libra Film;
 • Vlad Păunescu, Castel Film;
 • Paul Negoescu, Regizor;
 • Ștefan Bradea, Bad Unicorn;
 • Alex Șerban, Stillking;
 • Alexandru Trăilă, Expert.

Efectele procesului Brexit în domeniul culturii


Ministerul Culturii și Identității Naționale inițiază, începând cu data de 8 mai 2017, o consultare publică cu privire la efectele ce vor fi resimțite de persoanele și organizațiile ce activează în sectoarele culturale și creative, ca urmare a ieșirii Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană. Rezultatele consultărilor au rolul de a contura liniile directoare ale politicii de negociere pe care o va purta România în contextul Brexit.

Timp de 10 zile, reprezentanții societății civile, organizațiile și societățile non-guvernamentale, precum și agenții economici care operează în sectoarele de activitate culturale sau domenii conexe (industrii culturale și creative, copyright, comerț cu bunuri culturale etc.) sunt invitați să-și exprime opinia cu privire la consecințele pe care le-ar putea produce Brexit-ul asupra domeniilor enunțate, din perspectivă bilaterală și multilaterală.

Propunerile, punctele de vedere și observațiile dumneavoastră pe această temă pot fi transmise în format editabil până pe data de 18 mai 2017, ora 17.00, pe adresa de e-mail: dialogsocial@cultura.ro

Adresă

 Bulevardul Unirii nr. 22, Sector 3, Bucuresti 030833

telefon +40 212228291

comunicare@cultura.ro

fax +40 212228291

 

VCNT - Visitorcounter

Today 32

Week 287

Month 798

All 65575

Currently are 2 guests and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Ministerul Culturii este autoritatea publică centrală responsabilă de elaborarea și aplicarea strategiei și politicilor în domeniul culturii.