Mai multe detalii: AICI
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene lansează în consultare publică ghidurile specifice pentru 2 apeluri de proiecte, aferente Investiției 1 – Promovarea celor 12 rute turistice/culturale și Investiției 2 – Modernizarea/crearea de muzee și memoriale, din cadrul Componentei 11 – Turism și Cultură, din Planul Național de Redresare și Reziliență al României.
Documente:
Sfarsitul primului paragraf
1. „Norme metodologice şi indicator de norme de deviz pentru lucrări de conservare-restaurare a picturii murale a fresco, a fresco şi a secco-în tehnica tempera şi a tencuielilor decorative, părţi integrante ale monumentelor istorice" (pdf)
2. „Norme metodologice şi indicator de norme de deviz pentru lucrări de conservare-restaurare a picturii murale a secco-lianţi organici şi a stucaturii policrome, părţi integrante ale monumentelor istorice" (pdf)
link...
.
Dezbatere la nivel de Guvern și Ministere cu reprezentanții cinematogafiei
Încă o rundă de dezbateri, cea de-a cincea, organizată la nivel de Guvern cu reprezentanții industriei cinematografice, a avut loc astăzi, 27 mai 2020. Alături de Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii, la întâlnire au participat: Premierul Ludovic Orban, Raluca Turcan, Vicepremier, Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și Gigel-Sorinel Știrbu, Președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, Camera Deputaților.
Cu această ocazie, au fost dezbătute subiecte precum: schema de ajutor de stat propusă de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, reformele necesare pentru domeniul cinematografiei, alături de momentul și condițiile în care se pot relua producțiile cinematografice și audiovizuale. Participanții au discutat și despre identificarea unor programe de finanțare cu ajutorul fondurilor europene.
„Cinematografia reprezintă unul dintre sectoarele care aduce investiții în România și este o adevărată carte de vizită la nivel internațional. Am primit propuneri formulate din partea reprezentanților acestei industrii și urmează, tot împreună, să găsim soluțiile cele mai bune. Astăzi, am semnat și mult așteptatul Ordin Comun cu Ministerul Sănătății care prevede condițiile în care se pot relua producțiile cinematografice și audiovizuale. Ordinul va fi publicat în curând, în monitorul oficial”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.
La Dezbatere au mai fost prezenți:
- Maria Gabriela Horga, secretar de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului;
- Răzvan Pîrjol, Secretar de Stat în Ministerul Economiei;
- Razvan Pop, consilier de stat cabinet Vicepremier;
- Adrian Păduraru, consilier al Ministrului Culturii;
- Alexandrina Dospindescu, Central European Media Enterprises;
- Ada Solomon, Producător, Hi Film;
- Adriana Minea, Jurist;
- Anca Mitran, Centrul național al Cinematografiei;
- Andrei Boncea, Frame Film;
- Carmen Pepelea, ICON Films;
- Cristian Anastasiu, Organizația Distribuitorilor de Opere Autovizuale;
- Cristian Bostănescu, Castel Film;
- Cristian Dumbravă, City Cinema;
- Iuliana Tarnovetchi, Alien Films Entertaiment;
- Laurențiu Damian, UCIN;
- Margareta Irina Nistor, Critic de Film;
- Tudor Giurgiu, Libra Film;
- Vlad Păunescu, Castel Film;
- Paul Negoescu, Regizor;
- Ștefan Bradea, Bad Unicorn;
- Alex Șerban, Stillking;
- Alexandru Trăilă, Expert.
Efectele procesului Brexit în domeniul culturii
Ministerul Culturii și Identității Naționale inițiază, începând cu data de 8 mai 2017, o consultare publică cu privire la efectele ce vor fi resimțite de persoanele și organizațiile ce activează în sectoarele culturale și creative, ca urmare a ieșirii Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană. Rezultatele consultărilor au rolul de a contura liniile directoare ale politicii de negociere pe care o va purta România în contextul Brexit.
Timp de 10 zile, reprezentanții societății civile, organizațiile și societățile non-guvernamentale, precum și agenții economici care operează în sectoarele de activitate culturale sau domenii conexe (industrii culturale și creative, copyright, comerț cu bunuri culturale etc.) sunt invitați să-și exprime opinia cu privire la consecințele pe care le-ar putea produce Brexit-ul asupra domeniilor enunțate, din perspectivă bilaterală și multilaterală.
Propunerile, punctele de vedere și observațiile dumneavoastră pe această temă pot fi transmise în format editabil până pe data de 18 mai 2017, ora 17.00, pe adresa de e-mail: dialogsocial@cultura.ro