Știri interne

Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale - AFCP 2024

Biroul de Diplomatie Publica al Ambasadei SUA anunta ca accepta propuneri de proiecte pentru Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (AFCP) Editia 2024.

 Prima etapa de inscriere pentru AFCP 2024 consta in crearea si trimiterea unei asa-numite note de concept in format Word (formular obtinut la cerere pe adresa de e-mail alexandrescui@state.gov)

 Toate amanuntele necesare transmiterii notei de concept se regasesc AICI

  Acest program, care este extrem de competitiv, sprijina conservarea, an de an, a urmatoarelor obiective: situri culturale – cum ar fi 1. cladiri istorice si situri arheologice, 2. obiecte si colectii culturale ale unui muzeu, sit, sau institutii similare: obiecte arheologice si etnografice, picture, sculpturi, manuscrise, ca si  alte necesitati de conservare si 3. forme culturale traditionale de expresie – cum ar fi muzica traditionala, mestesuguri etc. 

  Termenul limita de trimitere a notelor de concept este 15 ianuarie 2024 inclusiv.

 Orice institutie/organizatie/ONG/entitate culturala din Romania care are un astfel de proiect este incurajata si invitata sa participe la selectia pentru acest program, care acorda finantari cuprinse intre 10.000 si 500.000 USD per proiect.

 Acordati mare atentie inregistrarii in SAM si obtinerii numarului UEI, care constituie o prima etapa in procesul de participare la selectie si o conditie obligatorie. Detalii despre inregistrarile SAM/UEI sunt cuprinse in documentul anexat acestui e-mail.  

 Institutiile/ONGurile care se inscriu in aceasta competitie au obligativitatea de a parcurge cu mare atentie informatiile despre program si de a respecta cu strictete conditiile si regulile din acesta.

Apel de proiecte cu un buget total de 3 milioane de lei pentru intervenții asupra monumentelor istorice

Ministerul Culturii, prin Institutul Naţional al Patrimoniului (INP),  lansează un nou apel de finanțare pentru punerea în siguranţă a monumentelor istorice aflate în pericol și pentru elaborarea documentaţiilor tehnico-economice ale intervenţiilor asupra monumentelor istorice.
Suma disponibilă pentru demararea acestui apel este de 3.000.000 lei, cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanțare și 30 noiembrie 2024. Finanțarea proiectelor selectate va fi asigurată prin Timbrul Monumentelor Istorice.
Pot beneficia de finanțarea prin Timbrul Monumentelor Istorice, participând cu proiecte și cofinanțare în cadrul acestui apel, persoane fizice şi persoane juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietar, titular al unui drept de superficie, de concesiune sau de folosinţă pentru o durată mai mare de 25 de ani sau titular al dreptului de administrare a unui monument istoric.

Finanţarea se acordă numai în condiţiile existenţei unor surse de finanţare proprii sau atrase ale beneficiarului finanţării, într-un cuantum care nu poate fi mai mic de 10% din valoarea totală a finanţării solicitate.

Subprogramele pentru care vor fi acordate finanţări nerambursabile în cadrul acestei sesiuni şi sumele disponibile sunt următoarele:

  • subprogramul proiectare - elaborarea documentaţiilor tehnico-economice pentru intervenţii asupra monumentelor istorice, în vederea solicitării de finanţări în viitorul cadru financiar multianual al Uniunii Europene (2021-2027) şi în cadrul diferitelor programe naţionale – 1.000.000 lei;
  • subprogramul intervenţii de urgenţă (ante- şi post-dezastru) – 1.500.000 lei.   
http://www.cultura.ro/apel-de-proiecte-cu-un-buget-total-de-3-milioane-de-lei-pentru-interventii-asupra-monumentelor
În perioada 22–28 noiembrie 2023, va avea loc la Seoul, Republica Coreea, cea de-a 18-a ediţie a manifestării “Seoul International Music Competition”. Evenimentul este organizat de ziarul coreean Dong-a Ilbo și Primăria Metropolitană Seoul, cu sprijinul Ministerului coreean al Culturii, Sportului și Turismului, iar ca sponsor este compania LG.

Categoria pentru competiția 2023 este voce, înscrierea fiind posibilă pentru muzicieni de toate naționalitățile, născuți între 23 noiembrie 1987 și 22 noiembrie 2005, în cazul celor de sex masculin, respectiv între 23 noiembrie 1990 și 22 noiembrie 2005, în cazul celor de sex feminin.

Termenul limită de înscriere este 6 august 2023, iar candidații se pot înregistra direct pe site-ul www.seoulcompetition.com, unde sunt furnizate, de asemenea, toate informațiile necesare cu privire la competiție, inclusiv despre sprijinul oferit participanților din afara Asiei și valoarea premiilor pentru câștigători.

Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale - AFCP 2023

Biroului de Diplomație Publică al Ambasadei SUA anunța startul ediției 2023 a Fondului Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (AFCP).
Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale  sprijină conservarea, an de an, a obiectivelor de genul: clădiri istorice și situri arheologice, obiecte și colecții culturale/de patrimoniu, obiecte arheologice și etnografice, picturi, sculpturi, manuscrise, muzică tradițională, meștesuguri etc. 
Prima etapă de inscriere pentru AFCP 2023 constă în crearea și trimiterea unei așa-numite note de concept în format Word.
Toate amănuntele necesare transmiterii notei de concept se regăsesc în documentul ce poate fi descarcat de: AICI.
Termenul limita de trimitere a notelor de concept pentru runda 1 este 10 ianuarie 2023 inclusiv.

Noi finanţări nerambursabile prin Timbrul Monumentelor Istorice (TMI)

Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) intenționează să acorde prin Timbrul Monumentelor Istorice (TMI) noi finanţări nerambursabile pentru proiecte care au ca scop protejarea şi promovarea monumentelor istorice.

Subprogramul Proiectare este singurul subprogram pentru care vor fi acordate finanţări nerambursabile în cadrul sesiunii 2023, bugetul maxim alocat fiind de 3.000.000 lei.

Informațiile detaliate privind documentația necesară întocmirii dosarului de finanțare conform Ghidului solicitantului, urmează a fi comunicate public pe site-ul INP, www.patrimoniu.ro, în data de 15.09.2022.

La această categorie se vor primi propuneri pentru:

▪ proiecte de anvergură şi complexitate redusă, elaborate pentru toate fazele de proiectare (DALI, DTAC, PT şi DE);

▪ proiecte complexe, elaborate la faza DALI, inclusiv studii şi cercetări;

▪ proiecte pentru care există DALI avizat şi se elaborează fazele de proiectare DTAC, PT şi DE;

▪ proiecte fază unică (PFU) pentru componente artistice.

Suma maximă care poate fi solicitată pentru finanţarea unui proiect în cadrul subprogramului de elaborare a documentaţiilor tehnico-economice pentru intervenţii asupra monumentelor istorice este de 250.000 lei.

Vă invităm să consultați website-ul INP www.patrimoniu.ro,  pentru informațiile privind apelul pentru 2023.

Contact: e-mail: finantare.timbru@patrimoniu.gov.ro

Accesibilizare prin digitalizare fond patrimonial ‘Muzeul Ianca’. Ateliere școală pentru catalogare și scanare 3D

În perioada 22 - 26 august, 2022, la Muzeul Ianca, din Jud. Brăila se desfășoară seria de ateliere pentru catalogarea și scanarea 3D a patrimoniului muzeal local. 8 elevi de liceu și 4 studenți vor lucra alături de specialiști în domeniile muzeal, al protecției patrimoniului și al tehnologiilor digitale pentru catalogarea în sistem DocPat și fotografierea a 300 de piese de muzeu, dintre care 30 vor fi scanate 3D. De asemenea, va fi elaborată o strategie de comunicare de tip transmedia storytelling  ce va demara în luna octombrie a acestui an. Astfel, grupul de lucru va contribui la accesiblizarea prin digitalizare a fondului patrimonial ``Muzeul Ianca`` și va susține promovarea valorilor locale la nivel național. 

Atelierele vor fi coordonate de reprezentanți ai Muzeului Ianca, din județul Brăila, alături de specialiști de la  Muzeul Brăilei “Carol I”, Institutul Național al Patrimoniului - Direcția Patrimoniu Digital și  Facultatea de Telecomunicații din cadrul Universității Ruse, din Bulgaria. 
Participantii vor avea acces la tehnologii de ultima generatie pentru scanarea 3D a artefactelor din colectia muzeului  (tehnologii Artec 3D si Matterport ) si vor avea oportunitatea de a lucra la procesarea datelor in sistem DocPat. 
Demersul propus urmareste generarea de noi modele de experiente digitale pentru diseminarea continutului muzeal. Totodată, caută să familiarizeze elevii de liceu cu ‘bucătăria’ din spatele procesului, prin cooptarea lor în pregătirea tuturor etapelor de digitizare, de la scanare, la producerea campaniilor de diseminare, alături de cercetători și specialiști internaționali. Explorarea unor noi mecanisme de abilitare a unei generații viitoare de specialiști axați pe acest sector cultural complex constituie una dintre prioritățile majore ale proiectului de față.
Până pe 10 august, 2022, ora 24:00, organizatorii primesc, pe adresa de e-mail muzeulianca3d@gmail.com, aplicații de înscriere din partea elevilor de liceu interesați de participare.
Cei 8 elevi selectați vor avea asigurate transportul pe raza județului Brăila și mesele de prânz pe durata celor 5 zile de derulare a activităților. La final, vor primi diplome de participare cu atestarea noilor competențe dobândite în catalogare piese de muzeu în sistem DocPat, fotografiere specializată, scanare 3D și tehnici de transmedia storytelling, precum. De asemenea, vor fi acordate scrisori de recomandare pentru cei interesați de aprofundarea acestor abilități și de pregătirea unei cariere în sectoarele industriilor creative, al muzeografiei, sau al tehnologiilor digitale. 
Asadar, elevii de liceu interesați, sunt invitați să trimită un e-mail cu titlul Aplicație Participare Atelier Ianca - elev, la adresa muzeulianca3d@gmail.com, până pe 10 august, ora 24:00, în care să se prezinte pe scurt și să detalieze în câteva rânduri de ce li se pare utilă participarea la aceste ateliere. Procesul de selecție va fi încheiat în data de 15 august cu anunțarea individuală a elevilor selectați și publicarea listei finale a participantilor.

 

Anunț ZILELE EUROPENE ALE PATRIMONIULUI 2022 | Ediţia a XXVIII - a în România

În fiecare an, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumente istorice sau să participe la evenimente prin care să cunoască patrimoniul cultural din Europa, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene. Începând cu anul 1992, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor din România ocazia să descopere, alături de monumente istorice, patrimoniul cultural mai puţin cunoscut care, în mod obişnuit, nu este disponibil publicului larg. Evenimentele culturale organizate cu acest prilej se adresează tuturor cetăţenilor oferindu-le un mediu istoric atractiv ce favorizează comunicarea interpersonală. Apropierea faţă de patrimoniul cultural trezește sentimentul identitar al locuitorilor, de apartenenţă la valorile ţării, ale regiunii, ale oraşului sau ale mediului rural. 

De asemenea, aceste activități îmbogăţesc cunoaşterea diversităţii societăţii noastre, contribuind la o mai bună înţelegere mutuală între cetăţeni.
În anul 2022, Consiliul Europei a ales tema Sustainable heritage, adică „Patrimoniul durabil”. Zilele europene ale patrimoniului, în 2022, prezintă numeroase oportunități pentru organizatorii de evenimente și vizitatorii să reflecteze asupra modului în care ne putem identifica și proteja patrimoniul cultural.
Patrimoniul cultural comun al Europei este dinamic și se îmbogățește nu doar prin redescoperirea rădăcinilor comune ale popoarelor și națiunilor europene, cât și prin continua evoluție a inițiativelor și programelor dedicate, printre care și Zilele Europene ale Patrimoniului. Acestea sunt recunoscute public, au propria lor moștenire, dar și un caracter incluziv care merită să fie dezvoltat și studiat sistematic.
Aceste considerente au constituit temeiul formulării temei: „Împreună, în simbioză cu patrimoniul cultural pentru organizarea și desfășurarea evenimentelor ediţiei ZEP, prin care să se reflecte semnificațiile anului 2022 pentru România, în contextul cultural european.  

Data de desfăşurare a evenimentelor ediţiei  a XXVIII-a în România : sâmbătă - 10 septembrie 2022

 Stabilirea acestei date corespunde cu prima săptămână a noului an şcolar ceea ce va facilita participarea tinerilor în mod organizat la evenimentele ZEP.

Tema oferă posibilitatea iniţierii organizării unui evantai de evenimente culturale ce vor avea în centru patrimoniul construit, aflat în proprietate publică sau privată, în care se va permite accesul (fizic sau virtual), prin intermediul vizitelor, expozițiilor și activităților tematice. Ca exemplu: instituțiile de cultură care au sediul în clădiri, ansambluri, situri aparținând patrimoniului cultural, din oraşe ori din mediu rural, sunt invitate să organizeze evenimente de prezentare a instituţiilor lor, a patrimoniului mobil/imobil/imaterial prin intermediul vizitelor, expozițiilor și activităților tematice, sau al altor modalităţi atractive de transmitere a cunoştinţelor despre patrimoniul construit, patrimoniul mobil şi desigur patrimoniul imaterial din zona  respectivă şi din celelalte zone ale ţări dar şi din alte zone ale  Europei. Cele expuse constituie doar sugestii pentru organizarea unor evenimente în cadrul ZEP, urmând ca organizatorii acestora să le confere specificitate și să reflecte tema ediției a XXVIII-a, în România.
Ca şi în anii precedenţi pandemiei, până în 2019, Direcţiile Judeţene pentru Cultură sunt chemate să promoveze și să monitorizeze evenimentele culturale cu prilejul Z.E.P., pe raza teritoriului lor de competenţă.
Scopul evenimentelor Z.E.P este de a sensibiliza cetăţenii privind cunoaşterea şi respectarea patrimoniului cultural local, iar în cadrul temei din acest an, de a evidenţia rolul păstrării valorilor culturale tradiţionale ce contribuie semnificativ la cultura europeană.

Fiecare Direcţie Judeţeană pentru Cultură este solicitată, în județul de responsabilitate :

- să comunice tuturor instituţiilor de cultură și învățământ, bibliotecilor şi arhivelor publice, asociaţiilor sau organizaţiilor neguvernamentale cu activitate în domeniul protejării patrimoniului cultural despre oportunitatea de a organiza evenimente culturale dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului;

 - să comunice evenimentele culturale proiectate ce vor avea loc cu prilejul ZEP la Direcţia Patrimoniu Cultural, până la 1 septembrie 2022, conform tabelului prezentat mai jos dar şi în format electronic la adresa patrimoniu.cultural@cultura.ro .

 MODEL ANEXAT

     Judeţul............ 

Nr

Denumirea evenimentului cultural

Organizatorul

Localizare

adresă

Ziua şi ora

Persoana de contact

nr. telefon

 

 

 

 

 

 

 

Comunicat de Presă -Cinci manuscrise aparținând lui Emil Cioran și Mircea Eliade au fost achiziționate de către Ministerul Culturii

Ministerul Culturii și-a exercitat dreptul de preemțiune și negociere pentru cinci bunuri culturale mobile, manuscrise, clasate în patrimoniul cultural național, categoria juridică „Tezaur”, scoase la vânzare prin Casa de Licitații Historic.

Comisia constituită la nivelul Ministerului Culturii a analizat ofertele de vânzare, precum și documentațiile aferente și a constatat că documentația este completă în toate cele cinci cazuri.

Experții au stabilit că bunurile culturale mobile menționate au certă valoare științifică și au propus Ministrului Culturii achiziționarea acestora, prin exercitarea dreptului de preemțiune al statului român prin Ministerul Culturii.

Astfel, în data de 25 martie, Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a semnat contractul de achiziție a manuscriselor ce aparțin autorilor Emil Cioran și Mircea Eliade:

  1. Manuscrisul original - 154 pagini, intitulat „Aveux et anathemes”, autor Emil Cioran, datare 1986, exemplar unic;
  2. Manuscrisul original - 25 file, intitulat „Note pentru 1935-1936”, Mircea Eliade, datare 1935-1936, exemplar unic ce cuprinde schițele autorului în creion pentru cursul „Problema răului în filosofia indiană”;
  3. „Manuscrisul original al unui curs de istorie a filosofiei medievale - 15 file redactate recto”, intitulat „Despre filosofia medievală”, autor Mircea Eliade, datare cca 1925, exemplar unic;
  4. Manuscrisul original - 20 file, intitulat „Schițe și note asupra filosofiei yoga”, autor Mircea Eliade, datare cca 1930, exemplar unic;
  5. Manuscrisul original - 10 pagini, redactate cu cerneală neagră, intitulat „Povestea unui om nenorocit”, autor Mircea Eliade, exemplar unic, scriere din tinerețea autorului - lucrare publicată în „Cum am găsit piatra filosofală”.
Mai multe detalii AICI

ANUNȚ - Calendarul de desfășurare a Programului național de finanțare a cercetării arheologice sistematice 2022

Calendarul de desfăşurare a Programului național de finanțare a cercetării arheologice sistematice 2022, desfăşurat în conformitate cu Normele metodologice privind organizarea și desfășurarea Programului național de finanțare a cercetării arheologice sistematice, aprobate prin Ordinul Ministrului Culturii nr. 2134/01.03.2016, este următorul:

1. Depunerea Fişei cadru pentru solicitarea de fonduri destinate finanțării proiectelor de cercetare arheologică – Anexa nr. 2 la Ordinul Ministrului Culturii nr. 2134/01.03.2016, pentru Programul național de finanțare a cercetării arheologice sistematice: 23 martie – 05 aprilie 2022.

În conformitate cu prevederile art. 5, alin. (3) din Ordinul Ministrului Culturii nr. 2134/01.03.2016, „Solicitările de finanțare care vor ajunge la sediul Ministerului Culturii la o dată ulterioară pentru depunerea acestora, indiferent de modalitatea de transmitere a acestora, nu vor fi luate în considerare”.

2. Verificarea de către Secretariatul Programului a îndeplinirii condițiilor preliminare din solicitările de finanțare prin raportare la criteriile de excludere: 07 aprilie - 08 aprilie 2022

3. Formularea priorităţilor cercetării arheologice de către Comisia Națională de Arheologie, în vederea alocării sumelor necesare de la bugetul de stat, prin stabilirea unei ierarhizări a proiectelor în funcţie de analizarea Fişei cadru a finanţăriişi a punctajului obținut: 11 aprilie -15 aprilie 2022

4. Afişarea pe pagina de internet a Ministerului Culturii a defalcării anuale a bugetului aprobat pe proiecte de cercetare arheologică finanțate în cadrul Programului (lista proiectelor declarate câştigătoare): 20 aprilie 2022

5. Depunerea contestaţiilor: 22 aprilie – 28 aprilie 2022

6. Rezolvarea contestaţiilor:29 aprilie – 13 mai2022

Solicitările de finanțare vor fi depuse direct sau prin poștă, la Registratura de la sediul Ministerului Culturii, Bulevardul Unirii nr. 22, Sector 3, București, 030833.

Vă rugăm să trimiteți Fişa cadru, pentru solicitarea de fonduri destinate finanțării proiectelor de cercetare arheologică, până la data limită 05 aprilie 2022 (reprezentând data înregistrării la registratura MC).

Toate solicitările de finanțare vor fi conform normelor metodologice privind organizarea și desfășurarea Programului național de finanțare a cercetării arheologice sistematice aprobate prin Ordinul Ministrului Culturii nr. 2134/01.03.2016.

Solicitările de finanţare care au ajuns sau vor ajunge la sediul Ministerului Culturii după data de 05 aprilie 2022, nu pot fi luate în considerare. 

  Anexă - Planul anual al cercetărilor arheologice sistematice din România 2022

Ministerul Culturii anunță lansarea celei de-a X-a sesiuni de depunere a dosarelor de candidatură pentru obţinerea titlului de TEZAUR UMAN VIU, începând de astăzi, 15 februarie 2022.

Verificarea integralității și eligibilității dosarelor de candidatură se va face în intervalul 1 – 15 aprilie 2022, iar evaluarea dosarelor de candidatură de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial va avea loc în perioada 16 aprilie – 30 iunie, anul curent. Rezultatul final va fi publicat pe site-ul Ministerului Culturii în data de 14 iulie 2022.


Dosarele de candidatură vor fi întocmite în concordanță cu precizările din Regulament şi pot fi transmise, atât electronic, la adresa de e-mail: cnspci@cultura.ro cât și letric, până la data de 31 martie 2022 (data poştei - în cazul trimiterii sau, în cazul depunerii personale, data primirii la Registratura Ministerului Culturii), la sediul Ministerului Culturii din B-dul Unirii nr. 22, 030833, sector 3, București, Serviciul Patrimoniu Mobil și Imaterial, în atenția doamnei dr. Beatrice Todireanu, secretar al Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Titlul de TEZAUR UMAN VIU este titlul onorific ce poate fi conferit acelor persoane care sunt recunoscute de către comunitate drept păstrătoare, purtătoare, creatoare şi transmiţătoare de elemente ale unui domeniu al patrimoniului cultural imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate. Titlul de TEZAUR UMAN VIU este viager, personal şi netransmisibil şi se acordă de către Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial (CNSPCI).  În momentul depunerii dosarului, candidatul trebuie să aibă o experiență de minim 25 de ani în domeniu.  Nu pot candida persoane care au urmat o formă de învăţământ teoretic, vocaţional și tehnologic. Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial poate acorda anual un număr de maximum 15 titluri de TEZAUR UMAN VIU, iar decizia Comisiei nu poate fi supusă procedurii de contestație.
Mai multe detalii:http://www.cultura.ro/lansare-program-tezaure-umane-vii-2022

Ministerul Culturii invită organizațiile neguvernamentale din domeniul culturii să formuleze nominalizări în vederea constituirii Consiliului Administrației Fondului Cultural Național pentru perioada 2022-2024, conform prevederilor legale

În conformitate cu art. 20 alin.(1) din O.G. nr. 2 din 30 ianuarie 2008 pentru modificarea și completarea O.G. nr.51/1998 privind îmbunătățirea sistemului de finanțare a programelor și proiectelor culturale, directorul Administrației Fondului Cultural Național este ajutat de un consiliu format din 11 membri cu drept de vot, din care 7 sunt numiți prin ordin de ministru, pe baza propunerilor formulate de organizațiile neguvernamentale, astfel încât să asigure o reprezentare proporțională a tuturor domeniilor culturii. Consiliul Administrației stabilește strategia și prioritățiile de finanțare ale Fondului Cultural Național și desemnează membrii comisiilor de evaluare și selecție a ofertelor.

Propunerile, formulate conform prevederilor art. 20 alin. (1) lit. d) din O.G. nr.2/2008, vor îndeplini condițiile prevăzute în art.8, alin. (3) și (4) din H.G. nr. 802/2005, privind organizarea și funcționarea Administrației Fondului Cultural Național, cu modificările și completările ulterioare, respectiv: „ propunerile formulate vor fi însoțite de documente din care să reiasă reprezentativitatea operatorului cultural și activitatea depusă în ultimii 3 ani, precum și de un curriculum vitae al persoanei propuse în funcția de membru al Consiliului Administrației. ”

Precizăm că, în conformitate cu art. 10 (1) din H.G. nr. 802/2005, „ nu poate fi membru al Consiliului Administrației persoana care face parte, pe durata exercitării calității de membru al Consiliului, din organele de conducere ale unui operator cultural care solicită finanțare nerambursabilă din Fondul Cultural Național.”

Mai multe detalii AICI

Anunț privind depunerea cererilor pentru obținerea autorizațiilor de cercetare arheologică sistematică 2022 și Cronica Cercetărilor Arheologice din România

În vederea gestionării solicitărilor de autorizații de cercetare arheologică sistematică pentru campania arheologică din anul 2022, precum și a rapoartelor pentru Cronica Cercetărilor Arheologice – 2022 (campania arheologică 2021) vă supunem atenției următoarele cerințe de ordin procedural:

Autorizațiile de cercetare arheologică sistematică sunt emise de Ministerul Culturii în baza metodologiei aprobate prin OMCPN nr. 2562/2010 privind aprobarea Procedurii de acordare a autorizațiilor pentru cercetarea arheologică, publicat în Monitorul Oficial cu numărul 768 din data de 17 noiembrie 2010 cu completările și modificările ulterioare. 

  1. Cererile de cercetare arheologică sistematică

Toate cererile de autorizații de cercetare arheologică sistematică cu documentația completă vor fi transmise până la data limită de 31 ianuarie 2022, după cum urmează:

    1. a) format original ștampilat și semnat prin poștă, la Direcția Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerului Culturii, pe adresa următoare: Ministerul Culturii, Direcția Patrimoniu Cultural: Bulevardul Unirii nr. 22, sector 3, București, 030833.

și 1. b) format electronic, prin email la adresa: cultural@cultura.ro

Mai multe detalii AICI

Elemente de patrimoniu cultural imaterial din România în evaluare la UNESCO

Dosarele integrale evaluate în această sesiune pot fi consultate aici: https://ich.unesco.org/en/files-2022-under-process-01172#top

Secretariatul Convenției 2003 pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial din cadrul UNESCO a comunicat oficial autorităților române acceptarea dosarelor „Tradițiile creșterii cailor lipițani” (Austria, Bosnia și Herțegovina, Croația, Italia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria) – dosar 01687 și „Arta cămășii tradiționale cu broderie pe umăr (altiță): element de identitate culturală în România și Republica Moldova” – dosar 01861, în procesul de evaluare care va decide posibila înscriere a acestor elemente în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Omenirii în anul 2022.
În lunile următoare, Secretariatul Convenției UNESCO pentru Patrimoniul Cultural Imaterial va verifica dosarele depuse și va putea solicita statelor deponente informații suplimentare. Decizia finală cu privire la înscrierea în Lista Reprezentativă UNESCO va fi anunțată în cadrul celei de-a 17 sesiuni a Comitetului interguvernamental pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, care va avea loc în decembrie 2022.
În această sesiune vor fi evaluate 49 de dosare pentru înscrierea de noi elemente în Lista Reprezentativă UNESCO, cum ar fi: „Sericicultura și producerea de mătase pentru țesut” (Azerbaidjan, Afganistan, Iran, Uzbekistan, Tadjikistan, Turkmenistan, Turcia), „Sărbătorile Ursului în Pirinei” (Andorra, Franța), „Cultura ceaiului (Çay) – simbol al identității, ospitalității și interacțiunii sociale” (Azerbaidjan, Turcia), „Împletitul din paie în Belarus – artă, meșteșug și abilități” (Belarus), „Cunoștințele maeștrilor romului alb” (Cuba), „Festivaluri legate de călătoria Sfintei Familii în Egipt” (Egipt), „Dansul modern în Germania” (Germania), „Formația maghiară de instrumente cu corzi” (Ungaria), „Meșteșugul brodatului în Asia centrală” (Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan), „Practici sociale și cunoștințe legate de prepararea și folosirea alcoolului tradițional din prune (šljivovica)” (Serbia), „Sunatul manual al clopotelor” (Spania) ș.a.

La 5 aprilie1932, se năștea la Brăila, Fănuş Neagu, prozator, dramaturg şi scenarist; membru titular al Academiei Române din 2001.

Fănuş Neagu (d. 24 mai 2011, Bucureşti) a fost un strălucit povestitor, memorialist, nuvelist, romancier şi dramaturg român. A îndeplinit funcţia de Director al Teatrului Naţional din Bucureşti (1993-1996); a fost ales membru corespondent al Academiei Române în 1993 şi, membru titular în 2001.
Scriitor, dramaturg, romancier, director de teatru, academician, cronicar sportiv, boem şi rebel, Fănuş Neagu s-a născut în localitatea Grădiştea-de-Sus, din județul Brăila. A studiat primii cinci ani de şcoală primară în satul natal. Şi-a continuat studiile, între anii 1944-1948, la Liceul Militar din Iaşi şi a urmat Şcoala Pedagogică nr. 2 din Bucureşti, iar în 1952 a devenit cursant al şcolii de literatură "Mihai Eminescu" până în anul 1953, fiind coleg de generaţie cu Nicolae Labiş, Radu Cosaşu etc. Între anii 1954 şi 1957 învaţă la Facultatea de Filologie din Bucureşti, dar nu îşi încheie studiile. În anul 1954 debutează cu povestirea „Duşman cu lumea" în revista Tânărul scriitor, iar în anul 1960 are loc debutul editorial, cu volumul de povestiri „Ningea în Bărăgan”, retipărit în 1964 sub titlul „Cantonul părăsit”. În anul 1960 publică „Somn de la amiază”, iar în 1962, „Dincolo de nisipuri”, în anul 1967 publică „Vara buimacă", iar piesa „Scoica de lemn” este pusă în scenă la Teatrul Nottara din București. Publică ulterior, în anul 1979, „Cartea cu prieteni”, în anul 1981 – „Insomnii de mătase", în anul 1985 – „A doua carte cu prieteni”.
În anul 1985 i se joacă piesele „Echipa de zgomote” la Teatrul Majestic, şi „Olelie" la Teatrul Naţional din București. Printre volumele pe care le-a scris se mai numără: „Întâmplări aiurea şi călătorii oranj" (publicistică), romanul „Scaunul singurătăţii", nuvelele „Dincolo de nisipuri", iar în anul 1993 i se joacă la Teatrul Naţional din Bucureşti şi la Teatrul Naţional din Timişoara piesa „Casa de la Miezul Nopţii sau " Paiaţa soseşte la timp".
A primit, printre altele, premiul Uniunii Scriitorilor din România, pentru volumele „Cantonul părăsit", „Frumoşii nebuni ai marilor oraşe", „Echipa de zgomote", „Casa de la Miezul Nopţii” sau „Paiaţa soseşte la timp". În perioada decembrie 1993-1996, Fănuş Neagu a fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti, iar în noiembrie 1993 devine membru corespondent al Academiei Române, iar în 21 decembrie 2001 membru titular al aceleiaşi instituții.
Fănuș Neagu a fost internat mult timp la Spitalul Elias din cauza unui cancer la prostată, iar în ultimele săptămâni a fost în comă.A murit pe data de 24 mai 2011 la spitalul Elias din București.

Surse:

https://www.mediafax.ro/.../biografie-fanus-neagu-un...

http://www.tvr.ro/in-memoriam-fanus-neagu-frumo-ii-nebuni...

https://www.ro.biography.name/.../54-fanus-neagu-1932-2011

https://adevarul.ro/.../vezi-biografia-fanus.../index.html

15 milioane de lei pentru a doua sesiune AFCN 2021

Administrația Fondului Cultural Național a anunțat, la data de 1 aprilie, alocarea a 15 milioane de lei pentru finanțarea proiectelor și programelor culturale în sesiunea II/2021.
Perioada de înscriere a proiectelor culturale pe platforma online a demarat la 1 martie și se va finaliza pe 30 aprilie 2021 (ora 17:00). 
Proiectele culturale pot fi încadrate în 11 arii tematice: Arte vizuale, Teatru, Muzică, Dans, Artă digitală și noile medii, Educație prin cultură, Intervenție culturală, Patrimoniu cultural material, Patrimoniu cultural imaterial, Promovarea culturii scrise, Proiecte cu caracter repetitiv

Detalii pe site-ul AFCN: link

Trofee Cinematografice Francofone 2021 | APEL selecție FILME

Înființate de iubitorii Francofoniei și ai cinematografului, Trofeele Cinematografice Francofone celebrează bogăția și diversitatea cinematografiei din țările francofone.
Obiectivele Trofeelor Cinematografice Francofone sunt de a atrage atenția publicului asupra cinematografiei din țările de limbă franceză, de a încuraja diversitatea și libertatea de creație cinematografică și de a stimula dinamismul sectoarelor cinematografice și audiovizuale ale acestora.
LINK

Institutul Naţional al Patrimoniului

INP invită profesorii şi elevii în Competiţia Naţională "Patrimoniul cultural, istoric şi natural - Zestrea comunităţilor locale"- un demers de documentare a patrimoniului comunităţilor locale prin intermediul cercetărilor derulate chiar de membri ai acestora, în perioada martie-iunie 2021.
Iniţiatorul concursului este Societatea de Ştiinte Istorice din România, cea mai cuprinzătoare organizaţie profesională din domeniul producerii şi transmiterii cunoaşterii istorice, care grupează în rîndurile sale profesori, cercetători, arhivişti, muzeografi, studenţi şi alţi iubitori ai istoriei.
link

Grupul Librarium s-a alăturat campaniei „Citește Românește”, inițiată de Ministerul Culturii, și a reorganizat spațiul din librăriile sale, astfel încât operele autorilor români să fie găsite de public mult mai ușor și toate să fie într-un singur loc. De asemenea, pe website-ul propriu www.cartepedia.ro a fost definită o secțiune special creată în acest scop, iar toate cărțile scriitorilor autohtoni pot fi achiziționate la prețuri speciale. 

Campania Citește Românește este una dintre acțiunile pe care Ministerul Culturii le are în vedere pentru susținerea autorilor români contemporani. Suntem alături de ei pentru a-i ajuta să ajungă mai ușor la public și am găsit înțelegere la toți partenerii noștri pentru a le vinde cărțile într-un mod cât mai atractiv, prin prețurile speciale oferite, dar și prin poziționarea la raft.  Aproape săptămânal, avem ocazia să anunțăm un nou partener ceea ce demonstrează succesul acestei inițiative. Mulțumesc grupului Librarium pentru deschidere și invit, în continuare, alături de noi și alte platforme online de vânzare a cărților, librării și parteneri media care doresc să ni se alăture și vor să susțină promovarea literaturii române”, a declarat Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu.

 „Campania Citește Românește inițiată de Ministerul Culturii este o campanie de promovare a literaturii române extrem de binevenită în contextul actual și o campanie care se pliază pe modelul cultural construit în acești ani de către Grupul Librarium. În următoarea perioadă, Grupul Librarium va promova această campanie prin promoții, reduceri și prin rearanjarea zonelor de carte dedicate scriitorilor români, extinzând spațiul și aducându-l mai aproape de cititorii care pășesc în interiorul librăriilor. Zonele de noutăți și de promoții vor acorda prioritate literaturii române și, în măsura în care în timpul verii nu vom putea găzdui evenimente literare, sperăm că vom compensa acest lucru prin recomandările de lectură venite de la librarii noștri din toată țara. Citește Românește este o ocazie excelentă de a descoperi autori și cărți minunate din literatura noastră, atât din cea contemporană, cât și din cea clasică. O literatură extrem de vie, variată și potrivită pentru orice vârstă”,  a declarat Iuliana Bâtea, Manager General Grupul Librarium.

Într-o perioadă extrem de dificilă pentru industria de carte, scriitorii români contemporani au fost printre cei mai afectați de închiderea librăriilor și scăderea vânzărilor. Între timp, librăriile s-au redeschis treptat, însă vânzarea de carte este în continuare redusă, iar posibilitatea scriitorilor de a-și întâlni cititorii în cadrul târgurilor de carte, lansărilor, sesiunilor de autografe sau lecturilor publice e cu adevărat o raritate.

Prin urmare, pentru librării precum cele din cadrul rețelei Grupul Librarium – librării care de 11 ani de zile promovează literatura română și scriitorii români locali, librării construite de la început în jurul comunităților locale de cititori și scriitori din Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și București, și care au crescut de-a lungul timpului alături de poeții și scriitorii români lansați și promovați în spațiile lor, relația scriitor – librar – cititor e una dintre cele mai importante relații dezvoltate în această perioadă. 

Sutele de evenimente publice, promovarea scriitorilor în școli și licee, lecturile publice și întâlnirile cu studenții Facultăților de Litere, lecturile și lansările din librării ale scriitorilor de literatură pentru copii și adolescenți, toate aceste evenimente au ajutat la crearea unor comunități în care scriitorii au ajuns să-și cunoască bine publicul, iar literatura română contemporană a devenit o literatură mai cunoscută și mai prietenoasă cu publicul actual.

Postul național de radio Europa FM se alătură campaniei „Citește Românește”, lansată de Ministerul Culturii
„Presa reprezintă un partener important al acțiunilor noastre care ne ajută să ajungem direct la români în mod eficient, iar radioul este un mijloc de informare ales de publicurile de orice vârstă, care rămâne actual, indiferent de vremuri. Prin intermediul Europa FM vom fi și mai aproape de oameni pentru a le aminti că avem și scriitori români care merită citiți. Sunt onorat de faptul că partenerii privați ne acordă încredere. Ei sunt un sprijin real pentru promovarea creației românești și pentru creșterea consumului cultural. Parteneriatul public-privat reprezintă, în orice domeniu, cea mai sănătoasă cale de dezvoltare durabilă”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii. 
„Este o perioadă grea prin care trecem cu toții, sunt vremuri pe care nu le-am mai trăit. Cărțile ne pot fi prietenii care, la final de zi, stau lângă noi. Citindu-le, evadăm în lumi noi, ajungem să cunoaștem destine ale unor oameni care poate au trecut prin momente mult, mult mai grele. Sau putem evada în lumi colorate. Și ușor, ușor, greul nostru devine mai ușor. Suntem mândri că ne-am alăturat campaniei Citește românește. Vrem să fim alături de autorii români și îi vom invita și pe ascultătorii noștri să evadeze prin intermediul cărților acestora”, a precizat Ciprian Dinu, director de programe Europa FM. 

Timp de 10 săptămâni, de două ori pe săptămână, pe www.europafm.ro vor fi publicate articole de promovare a unei cărți, iar la finalul fiecarui articol va fi postat și un scurt podcast cu autorul. De asemenea, articolul va conține informații pentru înscrierea la un concurs online. Persoanele care doresc să se înscrie în concurs vor trebui să raspundă corect la o întrebare care are legatură cu podcastul și ar putea câștiga un pachet de 12 cărți ale autorilor români. 
În fiecare zi de luni, la radio vor fi difuzate fragmente din podcasturile postate online.
În perioada 20 iulie-28 august, în matinalul Europa FM, vor fi premiați, de luni până vineri, ascultătorii radioului cu câte un pachet de 12 cărți. Pentru a se înscrie în concurs, vor trebui să scrie pe site ce cărți ar lua cu ei în vacanță.
Postul de radio este cel de-al cincilea partener care se alătură campaniei „Citește Românește”, după eMAG.ro, Diverta, Elefant.ro și Libris.ro. Mulțumim tuturor celor care au venit alături de noi și s-au implicat pentru a contribui la creșterea consumului de literatură românească și, în special, pentru susținerea autorilor contemporani.

Actualizare privind sesiunea 2020 a programului Tezaur Uman Viu

La data de 14 februarie a fost lansată ediția din 2020 a programului Tezaur Uman Viu desfășurat de către Ministerul Culturii. Până la termenul limită (15 mai 2020) au fost primite 47 de dosare de candidatură. Secretariatul Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a descalificat 8 dosare care nu erau complete din punct de vedere administrativ. De asemenea, un alt dosar a fost suspendat întrucât, din păcate, persoana nominalizată a trecut în neființă.

Cele 38 de dosare care respectă toate cerințele prevăzute în Regulamentul de acordare a titlului de TEZAUR UMAN VIU au fost puse la dispoziția Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial (CNSPCI) la data de 9 iunie 2020, iar repartizarea finală către membrii Comisiei a fost decisă în cadrul ședinței din 11 iunie 2020.

Menționăm faptul că au fost transmise spre analiza Comisiei dosare de candidatură depuse pentru zece persoane din județul Alba, două persoane din județul Argeș, o persoană din județul Bacău, o persoană din județul Bihor, patru persoane din județul Bistrița-Năsăud, două persoane din județul Brăila, o persoană din județul Buzău, trei persoane din județul Cluj, o persoană din județul Constanța, o persoană din județul Gorj, o persoană din județul Harghita, o persoană din județul Maramureș, două persoane din județul Neamț, două persoane din județul Olt, o persoană din județul Sibiu, o persoană din județul Teleorman, două persoane de la Vâlcea, două persoane din Vrancea.

În conformitate cu art. 7 din Regulament, până la data de 9 iulie, Comisia poate solicita, după caz, date/materiale suplimentare relevante pentru demonstrarea calităţilor patrimoniale ale candidatului, în vederea evaluării adecvate a acestuia.

La data de 1 septembrie 2020 se va finaliza etapa de evaluare a dosarelor, iar Secretariatul CNSPCI va transmite răspunsurile către deponenți și va anunța rezultatul ediției la data de 8 septembrie 2020.

În cazul în care Comisia Națională va decide acordarea titlului către cel puțin opt persoane și în condițiile în care situația sanitară o va permite, Ministerul Culturii va organiza o Gală de decernare a titlurilor de Tezaur Uman Viu, în decursul anului 2020.

Pentru mai multe informații despre ediția din acest an sau dacă sunteți deponent și doriți să cunoașteți stadiul unui anumit dosar de candidatură, ne puteți scrie la adresa: cnspci@cultura.ro

Titlul de TEZAUR UMAN VIU se acordă în România de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Acordarea titlurilor se face către acele persoane care fac dovada caracterului excepțional al performării și sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, către comunitate, contribuind astfel la asigurarea viabilității acestuia.

Campania „Citește românește”, susținută și de librăriile Diverta

Campania „Citește românește”, lansată în urmă cu o lună de Ministerul Culturii, are un nou partener. Diverta este prima librărie clasică care a decis să se alăture campaniei inițiate de Ministerul Culturii și să susțină scriitorii români, atât în cadrul magazinelor fizice, cât și în cadrul celui online, www.dol.ro. Astfel, în interiorul librăriilor au fost amenajate rafturi semnalizate cu numele campaniei, #citeșteromânește, care promovează cărți ale autorilor autohtoni.

Acesta este cel de-al patrulea partener care comercializează cărți și se implică în campanie cu un portofoliu de peste 4000 de titluri. Totodată, în cadrul campaniei, scriitori și jurnaliști au oportunitatea de a-și promova ultimele apariții editoriale, iar Ministerul Culturii a publicat, pe pagina de Facebook a instituției, mesajele acestora prin care susțin inițiativa #citeșteromânește.

 „Mă bucură faptul că am găsit susținere în parteneri din mediul privat, care pot avea o contribuiție importantă pentru vânzarea cărților românești. Scriitorii români merită cumpărați, citiți și încurajați să creeze în continuare. Avem tineri valoroși și talentați care trebuie promovați și apreciați, pentru că ei sunt marii scriitori de mâine, a declarat Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

În ceea ce privește librăriile noastre, vom face, ca și până acum, tot ce ține de noi, ca librari: vom poziționa preferențial cărțile autorilor români în spații special semnalizate, oferind consistență la raft, vom propune promoții, vom consilia cum știm mai bine clienții în librării și vom crea cadrul prielnic lecturii pentru cititori, în spațiile noastre special amenajate.  Sperăm ca fiecare dintre noi, prin rolul pe care îl joacă în această frumoasă piață a cărții, să putem contribui la o creștere a interesului publicului pentru cartea românească și a industriei, în general”, a declarat Luiza Albu, Marketing Manager Diverta.

Piața de carte din România, și în mod special cartea românească, are mare nevoie acum, poate mai mult decât oricând, de promovare și susținere și, mai mult decât atât, de unitate și sprijin reciproc pe toată linia autor/editură/tipografie/librărie/Ministerul Culturii.

Ministerul Culturii anunță faptul că librăria online Libris.ro se alătură campaniei „Citește Românește”, campanie lansată săptămâna trecută. Inițiativa are ca scop promovarea scriitorilor români și a literaturii locale în rândul cititorilor. Cu sprijinul Libris.ro, „Citește Românește” va câștiga un nou public și va putea să extindă promovarea literaturii române.

În prezent, volumele semnate de autorii români reprezintă, anual, mai puțin de 20% din vânzările de carte înregistrate de Libris.ro, una dintre cele mai mari librării online din țară. În acest procent sunt cuprinse atât volumele de beletristică, cât și cele de cărți pentru copii, poezie, spiritualitate și științe umaniste.

Campania Citește Românește, demarată de noi, atrage tot mai mulți parteneri de valoare și ne bucură faptul că este apreciată și susținută. Într-un timp foarte scurt, de numai o săptămână, pe lângă marile platforme de comerț online care ni s-au alăturat am descoperit, în mod plăcut, că sunt și persoane din zona social-media care se implică și promovează campania. Mulțumim tuturor partenerilor noștri pentru sprijinul acordat scriitorilor români. Îndemn publicul să acceseze aceste platforme de vânzare de cărți și să descopere scriitorii noștri contemporani care sunt valoroși și care merită citiți”, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Emag se alătură demersului Ministerului Culturii de restituire a donațiilor efectuate în cadrul subscripției publice pentru achiziționarea sculpturii ”Cumințenia Pământului”.

Astfel, persoanele care au donat prin intermediul platformei eMAG, respectiv pe pagina web www.emag.ro, vor transmite cererile către acest operator la adresa de e-mail restituiribrancusi@emag.ro sau folosind următorul link www.emag.ro/restituiribrancusi.

Persoanele interesate pot descărca cererea accesând următorul link: https://s12emagst.akamaized.net/layout/ro/static-upload/Cerere restituire donatie Brancusi 2020.pdf

În ceea ce privește donatorii neidentificați, aceștia au posibilitatea de a depune o cerere de restituire a sumelor până la data de 30 iunie 2020. Toate informațiile pe această temă au fost publicate pe site-ul ministerului încă de la începutul lunii aprilie și pot fi consultate la rubrica Informații referitoare la restituirea donațiilor efectuate în cadrul subscripției publice pentru achiziționarea sculpturii ”Cumințenia Pământului” - http://www.cultura.ro/informatii-referitoare-la-restituirea-donatiilor-efectuate-cadrul-subscriptiei-publice-pentru-0

Bursele Bratianu

 Modificarea Calendarului și a procedurii de înscriere a dosarelor pentru sesiunea de acordare a Burselor și premiilor Brătianu, organizarea şi funcţionarea comisiilor, precum şi procedura de soluţionare a contestaţiilor

Având în vedere unele măsuri ce derivă din decretarea stării de urgență în ţara noastră, precum si o serie de solicitari şi observaţii venite de la persoane interesate de bursele şi premiile Brătianu, Ministerul Culturii modifică procedura de înscriere a dosarelor şi calendarul pentru această sesiune.

Astfel, toate documentele solicitate vor fi semnate, în condiţiile legii, conform cu originalul, vor fi scanate și vor fi trimise la adresa de email andreea.chindris@cultura.ro.

De asemenea, Calendarul sesiunii de acordare a Burselor și premiilor Brătianu se modifică astfel:

 

Perioada de depunere a nominalizărilor și propunerilor pentru Premiile Brătianu

Perioada de depunere a dosarelor pentru Bursele Brătianu

 

9 martie – 30 aprilie 2020

 

9 martie – 30 aprilie 2020

Perioada de selecţie administrativă a dosarelor pentru Bursele Brătianu

 

Perioada de selecţie administrativă a dosarelor privind nominalizările și propunerile pentru Premiile Brătianu și completarea acestora, acolo unde este necesar

  4  –  8 mai 2020

 

 

 4 –  8 mai 2020

Perioada de  evaluare  a dosarelor pentru Bursele Brătianu

 

Perioada de  evaluare  a propunerilor și nominalizărilor pentru Premiile Brătianu

  11 – 18 mai 2019

 

 

  11 – 18 mai 2019

 

Afişarea pe website-ul Ministerului Culturii, www.cultura.ro, a dosarelor evaluate

    19 mai 2020

Perioada de depunere a contestaţiilor

     20 – 26 mai 2020

Perioada de soluţionare a contestaţiilor

     27 mai – 29 mai 2020

Afişarea pe website-ul Ministerului Culturii a rezultatelor finale

     29 mai 2020

Semnarea contractelor cu beneficiarii Burselor Brătianu

    2 – 11 iunie 2020

 Proiectul depus trebuie să se desfășoare în intervalul 12 iunie-20 noiembrie 2020.

Data limită pentru transmiterea dosarului de participare pe email este 30 aprilie 2020.

 Toate informaţiile legate de modul de aplicare pentru această sesiune, procedura de selecţie a ofertelor culturale din cadrul sesiunii de acordare a Burselor și premiilor Brătianu, organizarea şi funcţionarea comisiilor, precum şi procedura de soluţionare a contestaţiilor, se regăsesc în anexele de mai jos.

Ministerul Culturii lansează sesiunea de acordare a Burselor și premiilor Brătianu, pentru promovarea valorilor culturale contemporane din România și stimularea valorificării acestora, sprijinirea tinerilor artiști și sprijinirea oamenilor de cultură din România, premierea personalităților din domeniile cultură scrisă, teatru, cinematografie, muzică, arte vizuale, inclusiv monumente de for public.

Suma alocată pentru finanţarea proiectelor și a personalităților din cadrul sesiunii de acordare a Burselor și premiilor Brătianu este de 195.000 lei. Se vor acorda cinci premii și zece burse. Premiul este în valoare de 15.000 lei, iar bursa este în valoare de 12.000 lei.

Premiile Brătianu se acordă persoanelor fizice pentru o realizare de excepție a unui proiect, eveniment sau a unei lucrări, indiferent de tehnica de realizare, cu efect conceptual și educativ major, plastic și estetic, în plan național și/sau de interes internațional, cu încadrarea în cuantumul sumelor alocate cu această destinație. Premiile Brătianu se acordă în urma nominalizărilor și propunerilor uniunilor de creație, recunoscute de lege, și a asociațiilor și fundațiilor din domeniile menționate, nominalizări transmise pe mail.

Dosarul de nominalizare pentru obținerea unui premiu va conține următoarele documente:

  1. Adresa de înaintare a dosarului de nominalizare care cuprinde numele persoanei fizice, datele de identificare, domeniul pentru care este propusă;
  2. Prezentarea persoanei propuse și a carierei, arătând meritele acesteia;
  3. Argumentarea care a stat la baza propunerii.

Bursele Brătianu se acordă în baza dosarului transmis pe mail de către solicitant. Pentru fiecare domeniu, se acordă câte două burse pentru absolvenți de studii superioare cu diplomă de licență sau echivalentă și pentru persoane care urmează cursuri în domeniu în cadrul unei instituții de învățământ superior.

La concursul pentru acordarea burselor au dreptul să se înscrie persoanele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  1. Sunt cetățeni români cu domiciliul stabil în România;
  2. Sunt absolvenți de studii superioare cu diplomă de licență sau echivalentă sau care urmează cursuri în domeniu în cadrul unei instituții de învățământ superior;
  3. Au vârsta sub 35 de ani în momentul depunerii documentației;
  4. Proiectul depus se desfășoară în România.

Dosarul de înscriere la concurs trebuie să cuprindă următoarele documente redactate în limba română:

  1. Formular-tip de înscriere la concurs;
  2. Curriculum vitae;
  3. Copie carte de identitate;
  4. Copie acte de studii;
  5. Proiect de cercetare și/sau creație artistică și/sau activare socială;
  6. Un calendar de lucru/grafic de realizare;
  7. Lista de lucrări publicate în țară și în străinătate (titlul, editura, anul apariției, volumul, cu menționarea paginilor); lista de cărți publicate în țară și în străinătate (titlul, editura, anul apariției) și/sau traduceri de carte, în calitate de unic autor sau coautor; se anexează copii ale lucrărilor reprezentative. În domeniul artistic se vor asimila activitățile specifice; se anexează lucrări reprezentative privind activitățile științifice/artistice; în domeniul artelor vizuale, se vor asimila activitățile specifice; se anexează proiecte/lucrări/expoziții privind activități în domeniul respectiv;
  8. Dosar de presă/recenzii.

Înscrierea candidaților la concursul național se realizează prin întocmirea și depunerea unui dosar de candidatură. Proiectul depus trebuie să se desfășoare în intervalul 12 iunie-20 noiembrie 2020.

Toate informaţiile legate de modul de aplicare pentru această sesiune, procedura de selecţie a ofertelor culturale din cadrul sesiunii de acordare a Burselor și premiilor Brătianu, organizarea şi funcţionarea comisiilor, precum şi procedura de soluţionare a contestaţiilor, se regăsesc în anexele de mai jos.

Documente anexate:

Norme;

- Anexa Contract Bursele Bratianu;

Cerere tip inscriere Bursele Bratianu.

 

PROGRAMUL RO-CULTURA

 PROGRAMUL RO-CULTURA: Apel „Consolidarea antreprenoriatului cultural și dezvoltarea audienței și a publicului”

Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, anunță lansarea celei de-a doua sesiuni a apelului de finanțare „Consolidarea antreprenoriatului cultural și dezvoltarea audienței și a publicului”. 

Apelul vizează creșterea gradului de acces la cultură, promovarea diversității culturale și consolidarea dialogului intercultural. Pentru ca activitățile culturale să aibă un impact mai mare, transferul de cunoștințe și expertiză între organizațiile din România și Statele Donatoare (Norvegia, Islanda, Liechtenstein) este încurajat, împreună cu producția în comun a evenimentelor artistice.

Bugetul prezentului apel de proiecte este de 2.000.000 Euro.

Valoarea sprijinului financiar nerambursabil ce poate fi acordat unui proiect este între 50.000 Euro și 200.000 Euro

Pentru a fi eligibile, propunerile de proiecte trebuie să conducă la atingerea indicatorilor de Program ce vizează: crearea de locuri de muncă, organizarea de activități de artă contemporană, creșterea numărului de participanți la activitățile culturale, sprijinirea IMM-urilor din sectorul cultural, dezvoltarea de competențe și expertiză la locul de muncă, abordarea inovativă a patrimoniului cultural, producții referitoare la minorități sociale, etnice și culturale.

 Solicitanți eligibili fac parte din următoarele categorii:

  • instituție publică de cultură (muzeu, teatru, operă, operetă, filarmonică, bibliotecă, arhivă, centru cultural etc.);
  • organizație neguvernamentală, constituită în baza Legii nr. 21/1924 pentru persoanele juridice (Asociații și Fundații) sau aOrdonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, aprobată prin Legea nr. 246/2005, cu modificările şi completările ulterioare;
  • societate comercială constituită în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile, republicată, cu modificările şi completările ulterioareSAU societate cooperativă constituită în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei (republicată).

Proiectele vor avea o durată cuprinsă între 6 luni și 24 de luni.

Data limită de depunere a proiectelor: 01.07.2020, ora 16:00.

Proiectele se depun online în cadrul sistemului de management electronic al Programului RO-CULTURA (EMSC) care poate fi accesat la adresa emsc.ro-cultura.ro.

Ghidul solicitantului și anexele aferente sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.

Informații suplimentare pot fi solicitate la adresa de email: office@ro-cultura.ro sau telefon/fax: 021.223.03.46.

 Mult succes tuturor!

 Despre Granturile SEE

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.

Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.

În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021.

Mai multe detalii disponibile aici: https://www.ro-cultura.ro/apel-2122-s2 

 

PROGRAMUL TEZAUR UMAN VIU

ANUNȚ | Tezaure Umane Vii, Sesiunea 2020

Ţinând cont de situația generată de virusul COVID–19, vă anunţăm că depunerea dosarelor de candidatură pentru titlul de Tezaur Uman Viu se poate realiza online, la adresa cnspci@cultura.roRecomandăm utilizarea cu precădere a acestei variante de transmitere a candidaturilor.

Amintim faptul că dosarele de candidatură vor fi întocmite în limba română, în concordanță cu solicitările din Regulament şi vor putea fi transmise până la data de 15 mai 2020 - data confirmării de primire în cazul transmiterii online sau data poştei/serviciului de curierat în cazul trimiterii la sediul Ministerului Culturii din B-dul Unirii nr. 22, 030833, sector 3, București.

Evaluarea dosarelor se va face de către membrii Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial (CNSPCI), în perioada 2 iunie – 1 septembrie 2020.

Rezultatul final va fi anunțat oficial în data de 8 septembrie 2020.

 Secretariatul CNSPCI va înainta spre evaluarea Comisiei numai acele dosare care conţin toate documentele justificative solicitate. Atragem atenţia că este responsabilitatea expeditorului să se asigure că dosarul de candidatură transmis este complet cf. prevederilor Regulamentului, respectiv că acesta conţine: recomandarea din partea comunităţii, referatul întocmit de către un specialist în domeniul patrimoniului cultural imaterial, Nota Biografică (conform Anexei la Regulament), documente/materiale (fotografii, CD-uri, DVD-uri, materiale vizuale pe suport digital sau fotografic etc.) care să demonstreze activitatea persoanei candidate la titlu, declaraţia pe proprie răspundere privind veridicitatea informaţiilor cuprinse în Nota Biografică şi acordul scris al persoanelor propuse cu privire la depunerea candidaturii în vederea obţinerii titlului de TEZAUR UMAN VIU.

Mult succes!

 Anexe:

-Regulamentul de acordare a titlului de TEZAUR UMAN VIU;

-Nota biografică.

Programul RO-CULTURA - Fondul pentru relații bilaterale -

 Fondul pentru relații bilaterale - Programul RO-CULTURA

Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii, în calitate de Operator al Programului RO-CULTURA, anunță lansarea apelului pentru inițiative bilaterale din Fondul pentru relații bilaterale finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021.

Fondul pentru Relații Bilaterale este parte integrantă a Programului RO-CULTURA.

Atenție! Scopul inițiativei bilaterale este de a dezvolta parteneriate între entitățile din România și cele din Statele Donatoare cu scopul elaborării unor proiecte viitoare referitoare la îmbunătățirea accesului la cultură ce pot fi depuse spre finanțare în cadrul apelurilor de proiecte Consolidarea antreprenoriatului cultural și dezvoltarea audienței și a publicului și Sprijinirea inițiativelor culturale despre minoritatea romă aferente Programului.

Buget

Alocarea financiară aferentă prezentului apel pentru inițiative bilaterale este de 50.000 de euro.

Pentru o inițiativă bilaterală finanțată în cadrul acestui apel, sumele forfetare se acordă pentru maxim 2 persoane/solicitant. Suma acordată pentru fiecare persoană este de:

  • maxim 1.260 euro pentru deplasări din România în Norvegia;
  • maxim 1.635 euro pentru deplasări din România în Islanda;
  • maxim 1.025 euro pentru deplasări din România în Liechtenstein;
  • maxim 1.280 euro pentru deplasări din Norvegia, Islanda, Liechtenstein în România.

IMPORTANT! Un solicitant poate primi sprijin financiar în cadrul apelului de inițiative bilaterale doar o singură dată.

Entitățile/ persoanele beneficiare de alocare financiară în cadrul apelurilor bilaterale 1/ 2018 și 1/ 2019 nu sunt eligibile.

Activități eligibile

Prezentul apel de inițiative bilaterale urmărește să acorde sprijin în vederea identificării de parteneri de proiect pentru pregătirea și dezvoltarea unei propuneri de proiect în parteneriat cu entități din Statele Donatoare, prin următoarele activități eligibile:

  • Activități realizate în vederea dezvoltării de parteneriate între entitățile din România și cele din Statele Donatoare, prin intermediul întâlnirilor de lucru, schimbului de cunoștințe/experiență, în scopul elaborării unor proiecte viitoare referitoare la îmbunătățirea accesului la cultură ce pot fi depuse spre finanțare în cadrul apelurilor de proiecte Consolidarea antreprenoriatului cultural și dezvoltarea audienței și a publicului și Sprijinirea inițiativelor culturale despre minoritatea romă aferente Programului ;
  • Activități pentru identificarea de parteneri în scopul dezvoltării în parteneriat de proiecte referitoare la îmbunătățirea accesului la cultură ce pot fi depuse spre finanțare în cadrul apelurilor de proiecte Consolidarea antreprenoriatului cultural și dezvoltarea audienței și a publicului și Sprijinirea inițiativelor culturale despre minoritatea romă prin participarea la conferințe, seminarii, ateliere de lucru ce vizează patrimoniul cultural.

IMPORTANT! Activitățile pot fi implementate doar în România, Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

Solicitanți eligibili

Organizațiile/entitățile din România sau din Statele Donatoare sunt eligibile în cadrul prezentului apel de inițiative bilaterale.
Pentru a fi eligibili în cadrul acestui apel, solicitanții și partenerii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să fie înregistrați ca persoane juridice în România sau în unul dintre Statele Donatoare;
  • să poată desfășura activități în domeniul vizat de inițiativa bilaterală;
  • se încadrează în una din următoarele categorii:
    • entități publice sau private, comerciale sau necomerciale sau organizații non-guvernamentale înființate ca persoane juridice în unul dintre Statele Donatoare;
    • entități publice sau private, comerciale sau necomerciale sau organizații non-guvernamentale înființate ca persoane juridice în România.

Termen limită

Data de lansare: 20 februarie 2020
Termenul limită de depunere a propunerilor de inițiative bilaterale: 30 aprilie 2020.

Depunerea propunerilor de inițiative bilaterale

Ghidul solicitantului și anexele aferente au fost aprobate prin OMC 2669/2020 și pot fi accesate mai jos:

 Mai multe detalii: https://www.ro-cultura.ro/apeluri/initiative-bilaterale/apel-bilaterale-1-2020

 

PROGRAMUL TEZAUR UMAN VIU

PROGRAMUL TEZAUR UMAN VIU

În conformitate cu prevederile Legii nr. 26/2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial, precum şi cu cele ale Regulamentului de acordare a titlului de TEZAUR UMAN VIU aprobat prin OMC nr. 2609/10.02.2020, Ministerul Culturii lansează cea de-a opta sesiune de depunere a dosarelor de candidatură pentru obţinerea titlului TEZAUR UMAN VIU.

Dosarele de candidatură vor fi întocmite în limba română, în concordanță cu solicitările din Regulament şi vor fi transmise până la data de 15 mai (data poştei - în cazul trimiterii și data primirii la Registratura Ministerului Culturii – în cazul depunerii personale), la sediul Ministerului Culturii din B-dul Unirii nr. 22, 030833, sector 3, București - în atenţia Secretariatului Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial.

Evaluarea acestora în cadrul Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial se va desfășura în perioada 2 iunie – 1 septembrie 2020.

Rezultatul final va fi anunțat oficial în data de 8 septembrie 2020.

 

Vor fi avute în vedere următoarele domenii de activitate:

a) prelucrarea lemnului;

b) prelucrarea pietrei;

c) prelucrarea lutului;

d) prelucrarea metalelor;

e) prelucrarea fibrelor și firelor textile;

f) prelucrarea pieilor și blănurilor;

g) prelucrarea osului și cerii, prelucrarea cornului și osului, boștinărit, lumănărit;

h) instalații de captare a apei potabile, măcinat cereale, zdrobire și presarea semințelor (teascuri), uscat și afumat fructe (prune, perje, mere), cazanul de țuică, dârstele, pive, vâltori, șteampuri;

i) alimentație;

j) ocupații;

k) cunoștințe despre om și natură;

l) portul;

m) spiritualitate;

n) alte elemente de patrimoniu cultural imaterial.

Dosarul de candidatură la titlul de TEZAUR UMAN VIU va conţine:

a) recomandare din partea comunităţii;

b) referat întocmit de către un specialist în domeniile patrimoniului cultural imaterial;

c) Notă Biografică, conform Anexei, parte integrantă din Regulament;

d) documente/materiale (fotografii, CD-uri, DVD-uri, materiale vizuale pe suport digital sau fotografic etc.) care să demonstreze activitatea persoanei candidate la titlu;

e) declaraţie pe proprie răspundere privind veridicitatea informaţiilor cuprinse în Nota Biografică;

f) acordul în scris al persoanelor propuse în condiţiile art. 5 alin. (1) lit. a şi b cu privire la depunerea candidaturii în vederea obţinerii titlului de TEZAUR UMAN VIU.

Comisia poate solicita date/materiale suplimentare celor prevăzute în dosarul de candidatură, în vederea evaluării adecvate a acestuia.

-----------------------------------------------------------------------------------

Programul TEZAURE UMANE VII, implementat de Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, urmărește salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Programul vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt păstrători și transmițători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind astfel la asigurarea viabilității acestuia.

 

 

Anexe:

-Regulamentul de acordare a titlului de TEZAUR UMAN VIU;

-Nota biografică.

ANUNȚ | Ziua Culturii Naționale

Având în vedere prevederile art. 2, alin. (1) din Legea nr. 238/2010 privind declararea zilei de 15 ianuarie Ziua Culturii Naţionale, Ministerul Culturii alocă suma de 250.000 lei pentru sprijinirea derulării proiectelor şi acţiunilor culturale dedicate Zilei Culturii Naţionale, în anul 2020.

Valoarea maximă a sprijinului financiar pe proiect/acţiune acordat de Ministerul Culturii este de 30.000 lei.

Solicitările se pot depune personal în zilele lucrătoare sau se pot transmite prin intermediul serviciilor de curierat sau prin poştă la Registratura Ministerului Culturii, din
Bd. Unirii Nr. 22, Sector 3, Bucureşti, cu menţiunea „Proiect Ziua Culturii Naţionale 2020”  până la data de 27 decembrie 2019, orele 14:00.

 Dosarele de participare trebuie să cuprindă următoarele documente:

a) Cererea de sprijin financiar pentru oferte culturale care se completează prin descărcarea sau accesarea formularului tipizat de pe site-ul oficial al Ministerului Culturii, www.cultura.ro (Anexa nr. 1);

b) Copia, conform cu originalul, a hotărârii judecatoreşti de înfiinţare/autorizare, definitivă şi irevocabilă, care să ateste personalitatea juridică, unde este cazul, cu toate modificările şi completările ulterioare (în cazul instituţiilor publice, actul normativ de înfiinţare);

c) Copia, conform cu originalul, a actului constitutiv, statutului şi actele doveditoare ale sediului (contract închiriere/ comodat etc, după caz) şi patrimoniului iniţial ale solicitantului, precum şi actele adiţionale, după caz;

d) Copia, certificată pentru conformitate, a certificatului de înscriere în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor (unde este cazul, în conformitate cu legislaţia în vigoare).

e) Certificat de atestare fiscală eliberat de ANAF și Certificat de atestare fiscală eliberat de administraţia publică locală, aflate în termenul de valabilitate, în original.

 Pentru a putea beneficia de finanţare, solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

a) este persoană fizică autorizată, respectiv persoană juridică înfiinţată în conformitate cu prevederile legale, cu excepţia instituţiilor aflate în subordinea Ministerului Culturii;

b) desfășoară programe, proiecte și activități culturale, potrivit actelor constitutive;

c) a respectat obligaţiile asumate prin contractele de finanţare nerambursabilă anterioare;

d) nu are datorii la bugetul de stat și la bugetul local.

 Nu au dreptul să participe în cadrul selecţiei, solicitanţii aflaţi în următoarele situaţii:

a) sunt în incapacitate de plată;

b) au conturile blocate conform unei hotărâri judecătoreşti definitive.

 Pentru a putea participa la sesiunea de selecție, proiectele/ acţiunile culturale se vor desfăşura exclusiv în data de 15 ianuarie 2020.

Criteriile de selecție sunt cuprinse în Grila de evaluare a ofertelor culturale (Anexa nr. 2).

 Calendar: 

27 decembrie 2019, orele 14.00 – data limită pentru depunera dosarelor la Registratura Ministerului Culturii;

30 decembrie 2019- 06 ianuarie 2020  – selecția dosarelor și publicarea listei de câștigători;

7 ianuarie 2020 – depunerea contestațiilor;

8 ianuarie 2020 – soluționarea contestațiilor și publicarea listei finale.

 Documente anexate:

Norme metodologice Ziua Culturii Naționale;

Anexa 1 Cerere finanțare;

Anexa 2 Grilă de evaluare;

Anexa 3 Declarație de imparțialitate;

Anexa 4 Contract Ziua Culturii Naționale;

Anexa 5 Raport Financiar.

CONCURSUL NAȚIONAL DE CALIGRAFIE

 CONCURSUL NAȚIONAL DE CALIGRAFIE

Asociația “Liber la Educație, Cultură și Sport” în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, Institutul Cultural Român și Universitatea Națională de Arte București, organizează cea de-a treia ediție a proiectului cultural - educativ Concursul Național de Caligrafie în perioada septembrie - octombrie 2019.

Grupe de varstă: copii (8-12 ani), tineri (13-19 ani), adulți (20 - 39) și seniori (40+).

Regulamentul este disponibil aici.

Festivitatea de premiere va avea loc la Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa” , în data de 01 noiembrie 2019, ora 16.00, ocazie cu care vom deschide și evenimentul ExpoCaligrafia 2019 - unde vor fi expuse cele mai apreciate lucrări din concurs, alături de creații caligrafice realizate de profesioniști de renume internațional.

Detalii și Regulament pe pagina proiectului

Propunerea legislativă privind meșteșugurile tradiționale lansată în consultare publică

Asociația Centrul Romano de Studii și Dezvoltare Socială lansează în consultare publică propunerea legislativă intitulată „Legea meșteșugarilor tradiționali din România”, elaborată în cadrul proiectului „Politică publică pentru meșteșugul tradițional”. Proiectul se derulează în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale și Secretariatul General al Guvernului.

Consultarea publică se desfășoară în intervalul 05 septembrie – 23 septembrie 2019.

Răspunsurile dumneavoastră sunt foarte importante pentru reglementarea domeniului de activitate specific meșteșugarilor tradiționali și în acest context vă invităm să analizați textul propunerii legislative și să transmiteți propunerile și observațiile dumneavoastră până pe data de 23 septembrie 2019.

Transmiterea propunerilor și observațiilor se poate face prin una din următoarele trei modalități:

  1. Completarea online a formularului de propuneri și observații;
  2. Descărcarea formularului, completarea lui și trimiterea acestuia prin e-mail la adresa proiectmestesuguri@gmail.com;
  3. Descărcarea și tipărirea formularului, completarea lui, trimiterea acestuia prin poștă la adresa: Unitatea de  Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, Bd. Unirii nr. 22, Sector 3, 030833 Bucureşti, România, Corp AULA, Etaj 5, camera 503.

Expunerea motivelor care au stat la baza formulării propunerii legislative poate fi vizualizată aiciPornind de la opiniile exprimate în cadrul procesului de consultare, experții implicați în proiect vor definitiva propunerea legislativă „Legea meșteșugarilor tradiționali din România”, urmând ca în perioada următoare să fie înaintată către Parlamentul României.  

Având în vedere că atât elaborarea propunerii legislative privind meșteșugurile tradiționale, cât și procesul de consultare a factorilor interesați pe marginea acesteia se desfășoară în cadrul proiectului „Politică publică pentru meșteșugul tradițional” cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 – 2020, ca inițiativă a unei organizații neguvernamentale și luând în considerare că Ministerul Culturii și Identității Naționale nu are calitatea de inițiator, sublinem faptul că acest proces de consultare publică nu intră sub incidența art. 7 alin. 9-12 din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, rolul Ministerului Culturii și Identității Naționale fiind de a oferi suport în derularea procesului de consultare.

Pentru informații suplimentare privind procesul de consultare publică pe marginea propunerii legislative ne puteți contacta la contact@crsds.ro sau la numărul de telefon 0742627971, persoană de contact: Mihaela Pop, Expert tehnic implementare

Lansare apel de proiecte – Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice

Programul RO-CULTURA este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 și vizează consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.

Prezentul apel de proiecte urmărește să contribuie la restaurarea patrimoniului cultural într-un mod inovativ, prin promovarea unor noi modele de guvernanță participativă în domeniul patrimoniului cultural și a unei abordări integrate a acestui patrimoniu.

Cel puțin 30% din valoarea totală a sprijinului financiar nerambursabil aferent proiectelor selectate în cadrul prezentului apel de proiecte va fi acordată proiectelor implementate în parteneriat cu cel puțin o entitate din Statele Donatoare.

Bugetul prezentului apel de proiecte este de 16.000.000 Euro.

Valoarea sprijinului financiar nerambursabil ce poate fi acordat unui proiect este cuprinsă între 200.000 Euro și 2.000.000 Euro, reprezentând 80% din totalul costurilor eligibile ale proiectului.

Prezentul apel de proiecte intră sub incidența normelor europene și naționale privind acordarea ajutorului de stat, avizată favorabil de către Consiliul Concurenței. Ajutorul de stat se acordă sub formă de sprijin financiar nerambursabil.

Pentru a fi eligibile, propunerile de proiecte trebuie să conducă la atingerea următorilor indicatori de Program:

25% creștere a numărului anual de vizitatori la obiectivele de patrimoniu și/sau a numărului de participanți la activitățile culturale;

70 de locuri de muncă create;

7 clădiri monument istoric restaurate și valorificate cultural și economic;

7 planuri de valorificare a patrimoniului cultural construit implementate;

35 profesioniști cu competențe/ expertiză dezvoltate la locul de muncă;

7 proiecte care implică cooperarea cu un partener de proiect din Statele Donatoare în domeniul patrimoniului cultural.

Pentru a fi eligibil, fiecare proiect trebuie să conducă la atingerea următoarelor valori țintă minime aferente indicatorilor de Program:

25% creștere a numărului anual de vizitatori la obiectivele de patrimoniu și/sau a numărului de participanți la activitățile culturale;

6 locuri de muncă create;

1 clădire monument istoric restaurată și valorificată cultural și economic;

1 plan de valorificare a patrimoniului cultural construit implementat;

5 profesioniști cu competențe/ expertiză dezvoltate la locul de muncă.

Solicitanții eligibili:

  • instituție publică, în sensul definiției de la secțiunea 5 a Ghidului solicitantului;
  • unitate administrativ-teritorială, definită conform Legii administrației publice locale nr. 215/2001, cu modificările și completările ulterioare, precum și sector al Municipiului București;
  • organizație neguvernamentală, în sensul definiției de la secțiunea 5 a Ghidului solicitantului, constituită în baza Legii nr. 21/1924 pentru persoanele juridice (Asociații și Fundații) sau a Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, aprobată prin Legea nr. 246/2005 și care poate desfășura activitățile propuse prin proiect potrivit documentelor statutare;
  • societate comercială constituită în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare SAU societate cooperativă constituită în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației (republicată), care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

se încadrează în categoria IMM (microîntreprindere, întreprindere mică sau întreprindere mijlocie, astfel cum sunt definite în Recomandarea 2003/361/CE);

domeniul/-ile de activitate (clasa CAEN) vizat/-e de proiect este/sunt înscris/-e în obiectul de activitate al societății la data depunerii proiectului (conform certificatului constatator ORC);

domeniul/-ile de activitate (clasa CAEN) vizat/-e de proiect este/sunt autorizat/e la sediul identificat ca loc de implementare al proiectului la momentul începerii activității de valorificare a monumentului istoric, indiferent dacă reprezintă activitatea principală sau secundară a întreprinderii.

Parteneri de proiect eligibili din România:

  • organizație neguvernamentală care este constituită în baza Legii nr. 21/1924 pentru persoanele juridice (Asociații și Fundații) sau a Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, cu modificările şi completările ulterioare; a fost înființată în urmă cu cel puțin 2 ani față de data de lansare a apelului de proiecte; activitatea sa este, printre altele, în sectoarele culturale și creative, astfel cum sunt definite în Regulamentul UE nr. 1295/2013 și poate desfășura activitățile propuse prin proiect potrivit documentelor statutare;
  • societate comercială care este constituită în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile (republicată), cu modificările şi completările ulterioare; se încadrează în categoria IMM (microîntreprindere, întreprindere mică sau întreprindere mijlocie, astfel cum sunt definite în Recomandarea 2003/361/CE); a fost înființată în urmă cu cel puțin 2 ani față de data de lansare a apelului de proiecte; activitatea sa, conform documentelor statutare/ constitutive, este, printre altele, în sectoarele culturale și creative, astfel cum sunt definite în Regulamentul UE nr. 1295/2013 și domeniul/-ile de activitate (clasa CAEN) vizat/-e de proiect și relevant/-e din perspectiva activităților derulate de partener  în cadrul proiectului este/sunt înscris/-e în obiectul de activitate al societății la data depunerii proiectului (conform certificatului constatator ORC);
  • societate cooperativă care este constituită în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei (republicată), cu modificările şi completările ulterioare; se încadrează în categoria IMM (microîntreprindere, întreprindere mică sau întreprindere mijlocie, astfel cum sunt definite în Recomandarea 2003/361/CE); a fost înființată în urmă cu cel puțin 2 ani față de data de lansare a apelului de proiecte; activitatea sa, conform documentelor statutare/constitutive, este, printre altele, în sectoarele culturale și creative, astfel cum sunt definite în Regulamentul UE nr. 1295/2013 și domeniul/-ile de activitate (clasa CAEN) vizat/-e de proiect și relevant/-e din perspectiva activităților derulate de partener în cadrul proiectului este/sunt înscris/-e în obiectul de activitate al societății la data depunerii proiectului (conform certificatului constatator ORC);
  • instituție publică de cultură (muzeu, teatru, operă, operetă, filarmonică, bibliotecă, arhivă, centru cultural etc.).

În cazul solicitanților de tip unitate administrativ-teritorială/ instituție publică, parteneriatul cu o entitate de drept privat de tip organizație neguvernamentală sau societate comercială/ societate cooperativă de tip IMM, înregistrată ca persoană juridică în România, este OBLIGATORIU, în vederea valorificării/ revitalizării monumentului istoric restaurat.

Parteneri de proiect din Statele Donatoare: orice entitate publică sau privată, comercială sau necomercială, inclusiv organizații neguvernamentale, astfel cum sunt definite la secțiunea 5 din Ghidul solicitantului, cu personalitate juridică, înființată în unul dintre Statele Donatoare.

Proiectele vor avea o durată cuprinsă între 12 luni și 48 de luni.

Data de lansare a cererii de proiecte: 05.06.2019. 
Data limită de depunere a proiectelor: 07.10.2019, ora 23:59.

Ghidul solicitantului și anexele aferente au fost aprobate prin OMCIN 2545/05.06.2019, și pot fi accesate mai jos:
aici

Ministerul Culturii și Identității Naționale a organizat evenimentul „Gala Tezaure Umane Vii - 2019”

Ministerul Culturii și Identității Naționale, în colaborare cu Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, a organizat pe 1 martie 2019, evenimentul „Gala Tezaure Umane Vii – 2019”, în Aula Ministerului Culturii și Identității Naționale, în prezența ministrului Valer-Daniel Breaz și a Secretarului de Stat, Alexandru Pugna.  

Scopul evenimentului a fost acela de a celebra creația românească tradițională și de a marca importanța păstrării tradițiilor prin recunoștința față de persoanele ce promovează și lasă moștenire, tuturor, elemente de patrimoniu național imaterial.

„La o analiză lucidă, sinceră și atentă, absolut fiecare dintre noi se revendică dintr-o familie tradițională. Ne-am născut, trăim sau traversăm, adesea, prin această lume fină a satului românesc, ne bucurăm, de la primii ani ai copilăriei până la senectute, de meșteșugul țăranilor noștri, de doine și de horele rotunde, de cântecul și jocul popular, de talentul rapsozilor și de măiestria creatorilor de măști, a meșterilor olari, cojocari sau a meșterilor în prelucrarea lemnului și a metalului. Dibăcia fiecăruia ne uimește și are, cu siguranță, conotații sacre. Este și motivul pentru care evenimente precum această „Gală a Tezaurelor Umane Vii” sunt de natură să ne întoarcă din drumurile noastre prea grăbite către tihna și statornicia tradițiilor autentice, către acest patrimoniu spiritual unic pe care românii îl propun lumii întregi”, a punctat Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer Daniel Breaz.

Astfel, au fost premiate și decorate cu acest prilej persoanele declarate Tezaure Umane Vii în anul 2018, precum și cele care au fost declarate tezaure umane vii în edițiile anterioare ale programului.

Reamintim că programul Tezaure Umane Vii este o inițiativă a UNESCO privind salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial ce vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care creează și, implicit, păstrează valorile tradiționale.

La eveniment au participat specialişti din mediile de cercetare, academic, universitar, muzeografi, membrii Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, alături de reprezentanți ai Ministerului Culturii și Identității Naționale, ai  instituțiilor și ai centrelor de cultură din teritoriu.


UN NOU APEL DE FINANȚARE DE MĂRȚIȘOR!

Ca în fiecare an la 1 martie Administrația Fondului Cultural Național lansează o nouă sesiune de finanțare a proiectelor culturale.

Consiliul AFCN s-a întrunit pe 22 februarie a.c. și a definit cadrul de desfășurare a sesiunii de finanțare. Acestă sesiune are alocat un buget de 15,400,000 lei pentru 11 arii tematice. Informațiile referitoare la priorități, plafoane de finanțare și calendarul de derulare a sesiunii II/2019 sunt disponibile online pe pagina www.afcn.ro

Având în vedere că 2019 a fost declarat Anul Cărţii în România Consiliul a decis suplimentarea bugetului alocat ariei de Promovare a culturii scrise pentru a încuraja dezvoltarea proiectelor menite să aducă obișnuința și plăcerea lecturii mai aproape de publicul de toate vârstele.

Între cele 11 arii lansate este continuată aria Arta digitală și noile media, deschisă deopotrivă proiectelor editoriale digitale.
     „Ca de fiecare dată folosim prilejul pentru a-i îndemna pe operatorii culturali să înceapă din timp încărcarea proiectelor, în speranța că în acest fel se va reduce numărul de proiecte eliminate administrativ pentru erori procedurale,” a precizat Irina Cios, directoarea AFCN.

Recomandăm tuturor autorilor de proiecte să consulte de fiecare dată Ghidul solicitantului precum și Glosarul de termeni, documente ce sunt actualizate pentru fiecare sesiune.

Aplicația online va fi deschisă pe 1 martie, pentru perioada 01 – 30.03.2019.Ofertele culturale vor putea fi completate în formularul online numai începând cu 1 martie. Termenul limită pentru înscrierea proiectelor și programelor culturale este30.03.2019, ora 17:00.

Tot la 1 martie se va deschide și aplicația de înscriere a candidaturilor evaluatorilor. Candidatura se depune individual, prin completarea unui profil personal în aplicația online, accesibilă la www.afcn-experti.ro, urmată de selectarea butonului de înscriere la sesiunea curentă și selectarea a maximum două arii tematice de expertiză.

Acordul obținut de România pentru dosarul Dreptului de autor în Piața Unică Digitală a fost validat de Statele Membre UE

România a făcut un nou pas important în adoptarea Directivei Dreptul de autor în Piața Unică Digitală, un act legislativ care constituie, în momentul de față, unul dintre cele mai dificile dosare aflate în discuție la nivel european. Acordul politic obținut de România, în calitatea sa de Președinție  a Consiliului Uniunii Europene,  cu Parlamentul European a fost validat astăzi, 20 februarie 2019, de Statele Membre UE, în cadrul reuniunii Comitetului Reprezentanților Permanenți (COREPER). 

"Susținerea acordată de Statele Membre UE demonstrează faptul că România a reușit să obțină un compromis echitabil, care va permite modernizarea cadrului legislativ actual în materie de drept de autor, în linie cu evoluțiile digitale. Directiva va avea un impact major atât pentru creatori, ale căror drepturi trebuie să fie pe deplin respectate, cât și pentru cetățenii europeni, care trebuie să profite de beneficiile aduse de Piața Unică Digitală. Am obținut astăzi un succes și vă asigur că, în continuare, va rămâne o prioritate pentru Președinția  României să depunem toate eforturile necesare încheierii dosarelor-cheie aflate pe agenda Uniunii Europene", a declarat Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer Daniel Breaz. 

 

NOTĂ

Proiectul de directivă abordează o gamă largă de chestiuni, care pot fi împărțite în trei categorii:

  1. A) Adaptarea excepțiilor/limitărilor în materie de drepturi de autor la mediul digital și la cel transfrontalier

Directiva introduce excepții obligatorii de la drepturile de autor în scopul extragerii de text și de date, al activităților didactice online și al conservării și difuzării online a patrimoniului cultural.

  1. B) Îmbunătățirea practicilor de acordare a licențelor pentru a se asigura un acces mai larg la conținut

Directiva prevede norme armonizate care facilitează:

  • exploatarea operelor care au încetat să fie comercializate (opere aflate în afara circuitului comercial),
  • emiterea de licențe colective cu efecte extinse și
  • obținerea drepturilor pentru filme prin intermediul platformelor video la cerere.
  1. C) Realizarea unei piețe funcționale a drepturilor de autor

Directiva introduce un nou drept pentru editorii de presă în ceea ce privește utilizarea digitală a publicațiilor lor de presă. Autorii operelor incluse în publicațiile de presă în cauză vor avea dreptul la o cotă din veniturile obținute de editorii de presă rezultate din acest nou drept. 

În ceea ce privește platformele de partajare de conținut online, directiva clarifică cadrul juridic în care acestea funcționează. Aceste platforme vor trebui în principiu să obțină o licență pentru operele protejate prin drepturi de autor încărcate de utilizatori, cu excepția cazului în care sunt îndeplinite anumite condiții prevăzute în directivă.

De asemenea, directiva consacră dreptul autorilor și al artiștilor interpreți sau executanți la o remunerație corespunzătoare și proporțională în momentul acordării de licențe sau al transferării drepturilor lor, introduce o obligație de transparență în ceea ce privește exploatarea operelor licențiate și un mecanism de ajustare a remunerațiilor, precum și un mecanism de soluționare alternativă a litigiilor. Dezvoltatorii de software sunt excluși de la aceste norme.


Anunț privind lansarea primelor apeluri de proiecte RO-CULTURA

Anunț privind lansarea primelor apeluri de proiecte RO-CULTURA ce vizează Restaurarea și revitalizarea monumentelor istoriceSusținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate, respectiv Consolidarea antreprenoriatului cultural și Dezvoltarea audienței și a publicului. Unitatea de Management a Proiectului va organiza seminarii regionale de informare.

Calendarul lansării apelului pentru proiecte este disponibil aici: https://www.ro-cultura.ro/calendar


De asemenea, au fost publicate Formularele de înscriere pentru participarea la seminariile din:

1. Timișoara - detalii aici: https://www.ro-cultura.ro/stiri/evenimente/seminar-de-informare-timisoara

2. Cluj-Napoca - detalii aici: https://www.ro-cultura.ro/stiri/evenimente/seminar-de-informare-cluj-napoca

 

Mai multe detalii despre programul RO-CULTURA: https://www.ro-cultura.ro

Ambasada SUA - fonduri noi pentru restaurarea monumentelor istorice

Ambasada SUA accepta propuneri de proiecte pentru Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale (AFCP) Editia 2019 pentru doua categorii de finantare – proiecte cu finantare intre 10.000 si 200.000 USD – AFCP SMALL GRANTS si proiecte cu finantare intre 200.000 si 800.000 USD.

Fondul Ambasadorial pentru Conservarea Obiectivelor Culturale  sprijina conservarea, an de an, a obiectivelor de genul:   cladiri istorice si situri arheologice,  obiecte si colectii culturale/de patrimoniu,   obiecte arheologice si etnografice, picturi, sculpturi, manuscrise,   muzica traditionala, mestesuguri etc. 

Termenul limita de trimitere a proiectelor este 7 decembrie 2018 inclusiv.

Pentru 2019, vor fi disponibile doua tipuri de finantare:

1. Proiecte in valoare de 10.000 USD pana la 200.000 USD,  cu termen limita de depunere 7 decembrie 2018.

2. Proiecte de mare anvergura, implicand costuri de la 200.000 USD la 800.000 USD cu termen limita de depunere 7 decembrie 2018, pentru etapa 1 de selectie. Coordonatorii proiectelor care se vor califica pentru etapa 2 vor fi anuntati pe e-mail.

Daca va hotarati sa participati, va rugam sa ne instiintati despre decizia dumneavoastra in scris la adresa de e-mail alexandrescui@state.gov. Daca nu primiti un e-mail de confirmare in decurs de 24 de ore, va rugam sunati la 021- 200.3684.

Un prim pas extrem de urgent pe care trebuie sa il faceti este sa va inregistrati in bazele de date fiscale americane DUNS, SAM, NCAGE sau sa va reinnoiti inscrierea in SAM, deoarece aceasta expira annual. Pentru inregistrarea in SAM - https://www.sam.gov/SAM/ - va fi nevoie de o scrisoare notariala pentru care gasiti detalii pe linkul mentionat.

Acest e-mail cuprinde absolut toate informatiile si formularele necesare pentru ca proiectul pe care il veti depune sa fie complet. Va rugam in mod insistent sa cititi cu mare atentie toate documentele.

Vom contacta doar castigatorii pentru a trece la etapele urmatoare. De principiu, anuntul se va face in jurul datei de 15 iunie.

Cei interesati sa cunoasca rezultatele selectiei ne pot contacta  prin e-mail, la alexandrescui@state.gov.

Proiectele se vor trimite exclusiv pe e-mail, in limba engleza la un nivel extrem de profesionist si specializat, pe adresa de e-mail alexandrescui@state.gov.

NU se accepta proiecte din partea persoanelor particulare sau a societatilor comerciale. NU se accepta restaurarea de imobile aflate in proprietate privata, chiar daca se afla in administratie publica. NUse accepta restaurarea de imobile aflate in proprietate privata chiar daca exista posibile planuri ca pe viitor acestea sa devina proprietatea unui ONG sau a statului.

  

Fara aceste inregistrari, nici un proiect nu este acceptat.  

  

Isabella Alexandrescu

Cultural Programs Coordinator

US Embassy, Bucharest
Public Diplomacy Office
Phone: 40-21-200-3684
Fax: 40-21-200-3723

E-mail: alexandrescui@state.gov

TURNEUL NAŢIONAL „DINU LIPATTI – COMPOZITORUL. ÎNREGISTRĂRI ÎN PREMIERĂ”

       

TURNEUL NAŢIONAL „DINU LIPATTI – COMPOZITORUL. ÎNREGISTRĂRI ÎN PREMIERĂ” SE VA DESCHIDE LA BRĂILA

  • În Sala Mare a Teatrului „Maria Filotti” Brăila vor concerta pianistul Ştefan Doniga şi violonista Diana Jipa.
 Luni, 29 octombrie 2018, începând cu orele 18.00, în Sala Mare a Teatrului „Maria Filotti” Brăila va avea loc Recitalul pentru promovarea compact discului „DINU LIPATTI – compozitorul. Înregistrări în premieră”, spectacol care va deschide Turneul naţional de promovare, în doar şase oraşe din ţară, a celui mai nou produs discografic dedicat creaţiei şi personalităţii ilustrului muzician român.
Acest disc reprezintă un eveniment pentru cultura românească, deoarece cuprinde creaţii semnate de DINU LIPATTI care nu au mai fost niciodată imprimate până în prezent, fiind realizat de către Asociaţia Culturală „Heart-Core”, cu susţinerea Administraţiei Fondului Cultural Naţional (Departament al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale) şi în parteneriat cu Societatea Romană de Radiodifuziune, care îl va promova prin intermediul Radio România Cultural şi Radio România Muzical. Partenerii locali ai acestui eveniment sunt: Consiliul Judeţean Brăila, Primăria Municipiului Brăila, Teatrul „Maria Filotti”, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Brăila, Filarmonica „Lyra - George Cavadia”, Şcoala Populară de Arte „Vespasian Lungu” şi Liceul de Arte „Hariclea Darclée”.
Lansarea acestui material discografic în anul Centenarului Marii Uniri şi la un an după celebrarea unui secol de la naşterea lui DINU LIPATTI este un eveniment de o deosebită importanţă pentru spaţiul cultural românesc. Proiectul are, de asemenea, o deosebită importanţă educativă, discul urmând a fi multiplicat în 500 de exemplare şi distribuit GRATUIT în toate şcolile de muzică şi bibliotecile din România.
Protagoniştii înregistrării sunt doi dintre cei mai activi şi mai apreciaţi tineri muzicieni din momentul actual: pianistul Ştefan Doniga şi violonista Diana Jipa. Colaborarea dintre cei doi interpreţi are deja un istoric bogat, artiştii fiind alături pe scenă în repetate rânduri, atât în România, cât şi peste hotare, bucurându-se de fiecare dată aprecieri superlative din partea audienţei şi a criticii de specialitate.
Pianistul Ştefan Doniga este unul dintre cei mai apreciaţi şi activi artişti ai generaţiei sale, colaborând cu instituţii de cultură de primă mărime din Romania şi susţinând concerte şi recitaluri în peste 20 de ţări. A imprimat, în premieră în România, integrala mazurcilor pentru pian de Alexandr Skriabin şi Suita a II-a pentru pian de Remus Georgescu şi a realizat în colaborare cu Institutul pentru Muzică de la Haga şi Orchestra Filarmonicii Janacek din Ostrava, Cehia, prima înregistrare mondială a Concertelor pentru pian numerele 2 şi 3 de Serghei Bortkiewicz, partituri descoperite recent, după aproape 90 de ani de la compunerea lor. În domeniul muzical, Ştefan Doniga desfăşoară o activitate amplă, alături de apariţiile scenice numărându-se susţinerea şi coordonarea organizării de cursuri de măiestrie în Austria, Cehia şi Coreea de Sud, realizarea unor cicluri de emisiuni de analiză muzicală pentru posturile culturale naţionale de radio şi televiziune, realizarea de ilustraţie muzicală pentru piese de teatru, regie tehnică de operă, conceperea de scenarii de teatru şi balet, traducerea şi publicarea de cărţi în domeniul artistic, precum şi o bogată activitate managerială ce include înfiinţarea şi conducerea artistică, timp de opt ani, a Filarmonicii din Giurgiu, înfiinţarea unei agenţii de impresariat artistic şi coordonarea a numeroase proiecte culturale în România şi peste hotare.
Violonista Diana Jipa este doctorand al Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea prof. univ. dr. Valentina Sandu Dediu şi a urmat cursurile de licenţă şi de master ale aceleiaşi instituții la clasa de vioară a profesorului Florin Croitoru. A susținut recitaluri în România, Grecia, Italia, Cehia, Irlanda, Germania, Rusia, Belgia, Olanda, Coreea de Sud. A debutat ca solistă la vârsta de 10 ani, alături de Filarmonica din Braşov. Din 2007, a devenit o prezenţă constantă pe scenele Filarmonicilor din Iaşi, Braşov, Ploieşti, Piteşti, Craiova, Râmnicu-Vâlcea, Târgovişte, Botoşani, Oradea. În prezent, este profesor de vioară la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice „Iosif Sava” din Bucureşti.
 INTRAREA ESTE GRATUITĂ.

Centrul Judeţean de Cultură Prahova şi Asociaţia Aşezămintelor Culturale organizează în perioada 31 Octombrie – 04 Noiembrie 2018, la Centrul Cultural “Aurel Stroe” din Buşteni, a IX-a ediţie a Colocviului Național “COREGRAFIA DANSULUI TRADIŢIONAL ASTĂZI” Sunt invitați să participle maeștri coregrafi, instructori, profesori, dansatori, directori de instituții culturale, referenți și personalități din domeniul culturii și artei, care sunt interesați în păstrarea autenticității dansului tradițional românesc. Înscrieri se pot face până la data de 26.10.2018, ora 16:00, la tel. 0727700069, 0742043902.

ZILELE EUROPENE ALE PATRIMONIULUI

Ediţia a XXVI – a, 2018

       Din anul 1992, în luna septembrie şi în România, la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene, se organizează Zilele Europene ale Patrimoniului care oferă participanţil ocazia să descopere nu numai  monumente istorice, dar şi situri sau zone mai puţin cunoscute care, în mod obişnuit, nu sunt accesibile publicului larg. Zilele Europene ale Patrimoniului reprezintă o activitate – cheie la nivel european,  având loc anual peste 70 000 de evenimente, care se adresează  unui număr de peste 30 de milioane de persoane.

      Pentru anul 2018, Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene au instituit „Anul European al Patrimoniului” ce are ca deviză: ” Patrimoniul nostru cultural – unde trecutul întâlneşte viitorul ” cu scopul de :

-    promovare a diversităţii culturale, a dialogului intercultural şi coeziunii sociale;

-  consolidare a contribuţiei patrimoniului cultural european în societate şi economie prin capacitatea sa de a susţine cultura şi sectoarele creative, incluzând întreprinderile mici şi mijlocii;

-  a contribui la promovarea patrimoniului cultural, ca un element important al relaţiilor dintre Uniunea  Europeană şi celelalte ţări, bazate pe interesele şi cerinţele ţărilor partenere şi pe competenţele europene în domeniul patrimoniului cultural.

     

      Statele membre ale Uniunii Europene sunt chemate să implementeze activităţi, proiecte, programe şi evenimente prin care să crească gradul de interes cultural şi apreciere a patrimoniului cultural european, să dezvolte sentimentul apartenenţei cetăţenilor la valorile europene şi la o conştiinţă culturală comună.

     Pentru că în anul acesta, România îşi aniversează şi împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire (1918), evenimentele organizate în cadrul ZEP au darul de a sublinia unitatea culturală românească, peste frontierele politice existente în prezent, aducând un omagiu sobru devotamentului pentru cultura naţională  şi, constituind un spaţiu al educaţiei culturale şi civice. 

        Cea de a XXVI –a ediţie ZEP cu tema ”Locuri ale Memoriei”, se desfăşoară sâmbătă, 15 septembrie 2018  -  scopul fiind acela de a sensibiliza cât mai mulţi cetăţeni privind cunoaşterea şi respectarea patrimoniului cultural, în contextul multiplelor aniversări ale anului în curs. Cu acest prilej, DJC Brăila oferă publicului prilejul unei întâlniri cu Brăila istorică surprinsă în culoare de către artistul plastic Ionel Radu, în spaţiul expoziţional din Strada Mihai Eminescu nr.10-12. Totodată, se vor oferi atât materialul informativ dedicat temei ZEP din anul acesta, în concepţia şi realizarea DJC Brăila, cât şi un tur ghidat în centrul vechi al urbei la obiectivele care păstrează cu prisosinţă „Memoria locului”.


Câștigă o bicicletă la concursul LinguaFEST – 100 de minute pentru România!

În Anul european al patrimoniului cultural și Anul Centenarului Marii Uniri, concursul „LinguaFEST – 100 de minute pentru România”, organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România între 20 august și 15 septembrie 2018, se adresează elevilor cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani.

Participanții sunt invitați să realizeze un videoclip de 1 minut în care să prezinte un element de patrimoniu din zona de proveniență sau reprezentativ pentru minoritatea din care provin. Videoclipul va fi filmat cu telefonul mobil în format vertical (portrait) și trebuie să conțină imaginea autorului/autoarei și cel puțin un element care să trimită la obiectul de patrimoniu ales. Acesta din urmă poate fi un element tangibil (o clădire, o carte, un scriitor, un articol vestimentar, un sit arheologic, un element din flora sau fauna locală etc.) sau intangibil (o melodie, expresii sau cuvinte în limba maternă sau într-un dialect local, o tradiție, o practică socială sau un meșteșug tradițional, o resursă creată în format digital etc.). Participanții se pot exprima în limba română sau în oricare limbă maternă aparținând minorităților naționale din România.

Colajul video „100 de minute pentru România” va fi difuzat pe 26 septembrie la Muzeul Literaturii Române în cadrul evenimentului “Let's play LinguaFest”, dedicat Zilei Europene a Limbilor. În cadrul aceluiași eveniment, se va organiza o tombolă: premiul cel mare al concursului este o bicicletă cu care câștigătorul va putea explora în voie patrimoniul cultural!

 

Informații utile:

Videoclipurile se vor transmite între 20 august și 15 septembrie prin WeTransfer/Dropbox pe adresa linguafest@touchcommunications.ro, însoțite de anexa la regulamentul concursului, completată și semnată de un părinte sau reprezentant legal al participantului.

Mai multe informații despre patrimoniul cultural: https://europa.eu/cultural-heritage/about_ro.

PATRIMONIU CULTURAL NAȚIONAL MOBIL AL JUDEȚULUI BRĂILA, ÎMBOGĂȚIT CU ÎNCĂ DOUĂ ARTEFACTE

 

          Astăzi 20.07.2018, la sediul Direcției Județene pentru Cultură Brăila din mun. Brăila, str. Mihai Eminescu nr. 10-12,  a avut loc predarea-primirea către Muzeul Brăilei ”Carol I” a celor două bunuri culturale mobile clasate în patrimoniului cultural naţional mobil , respectiv:

  1. Inel sigilar (Sec. XIV – XVI) clasat în categoria juridică ”TEZAUR” cu OMCIN nr. 2502/25.07.2017,
  2. Topor/Ciocan (Eneolitic) clasat în categoria juridică ”FOND” cu OMCIN nr. 2644/25.09.2017, însoțite de documentele lor obligatorii (Ordinele de clasare, Fișele standard, Hotărârile CNMC de clasare, Certificatele de clasare), în temeiul Art. 46 alin. (2) din Legea nr. 182 / 2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil – Republicată, care dispune: Serviciul public deconcentrat al Ministerului Culturii va decide asupra instituţiei căreia i se vor transmite în administrare bunurile arheologice respective”.

         Procedura de clasare a celor două bunuri culturale mobile a fost inițiată și realizată de Direcția Județeană pentru Cultură Brăila, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 182 / 2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil – Republicată, respectiv ale Normelor de clasare a bunurilor culturale mobile aprobate prin Hotărârea nr. 886 / 2008, iar bunurile menționate mai sus au fost predate instituției noastre de reprezentanții Serviciului de Investigații Criminale – Biroul de Combatere a Infracțiunilor contra Patrimoniului și Grupări Infracționale, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila.

         Ținem să mulțumim și pe această cale, atât Experților atestați de Ministerul Culturii și Identității Naționale - Dr. Silviu Oța și Dr. Vasilica Cuculea Sandu care ne-au sprijinit în realizarea promptă a expertizelor necesare clasării, cât și Inspectoratului de Poliție Județean Brăila care, prin serviciul său de specialitate, a salvat două bunuri de patrimoniu  a căror  valoare culturală deosebită a fost stabilită de Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor.

                                                                    (Compartimentul Patrimoniu Cultural Național Mobil și Imaterial din cadrul DJC Brăila)

12 milioane de euro pentru două proiecte de importanță națională în domeniul cultural din România

Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN), prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP), anunță că au fost semnate contractele de finanțare a două proiecte în valoare totală de peste 56 milioane de lei  (aproximativ 12 milioane de euro): „E-cultura: Biblioteca digitală a României”, respectiv „Monumente istorice - planificare strategică și politici publice optimizate”.

E-cultura: Biblioteca digitală a României are un buget total de 53.242.265,32 lei și este finanțat în cadrul Programului Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020, Axa Prioritară 2, acțiunea 2.3.3 Îmbunătățirea conținutului digital și a infrastructurii TIC sistemice în domeniul e-educație, e-incluziune, e-sănătate și e-cultură. Proiectul vizează digitalizarea patrimoniului cultural cu ajutorul tehnologiilor IT actuale, moderne, astfel încât moștenirea culturală națională să poată fi păstrată, promovată și transmisă generațiilor viitoare. Astfel, vor fi digitizate și expuse în Biblioteca Digitală a României un număr de 550.000 de resurse culturale, va fi creată o platformă informatică de tip bibliotecă digitală și catalog partajat (culturalia.ro) și nu în ultimul rând, vor fi digitalizate și furnizate către europeana.eu aproximativ 200.000 de resurse culturale. Proiectul va fi implementat de UMP și va implica 29 de instituții din România (printre care 19 muzee, 5 biblioteci, Arhiva Națională de Filme, Societatea Română de Televiziune, Societatea Română de Radiodifuziune, Institutul Național al Patrimoniului etc.). Durata de implementare este de 36 de luni.   

Monumente istorice - planificare strategică și politici publice optimizate este finanțat în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă - IP 8/2017 Sprijin pentru implementarea managementului calității, măsuri de simplificare pentru cetățeni și mediul de afaceri, sistematizarea legislației și evaluarea sistemică a cadrului de reglementare. Cu o valoare totală de 2.990.000 lei, proiectul propune două linii de acțiune ce vizează elaborarea Codului patrimoniului cultural, respectiv a Strategiei naționale privind protejarea monumentelor istorice. Astfel, proiectul vine în sprijinul autorităților și instituțiilor publice centrale (inclusiv entități subordonate/deconcentrate și alte structuri aflate în subordinea, în coordonarea, sub autoritatea ministerelor) implicate în procesele decizionale referitoare la patrimoniul cultural din România.

Proiectul va fi implementat de UMP în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului (INP) și va avea o durată de 26 de luni.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.umpcultura.roAICI și AICI.

Programul RO-CULTURA

Programul PA14 „Antreprenoriat cultural, patrimoniu cultural și schimb cultural”  (denumit în continuare Programul RO-CULTURA) are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.

Programul vizează:

  • Îmbunătățirea managementului patrimoniului culturalprin restaurarea și revitalizarea unor monumente istorice, prin susținerea expozițiilor inovative cu obiecte restaurate și prin revitalizarea patrimoniului cultural al minorității rome;
  • Îmbunătățirea accesului la cultură prin consolidarea antreprenoriatului cultural, dezvoltarea publicului și sprijinirea inițiativelor culturale despre minoritatea romă.

 

Un alt rezultat transversal al Programului îl constituie consolidarea colaborării între entitățile din România și cele din Statele Donatoare (Norvegia, Islanda, Liechtenstein) în domeniul cultural. Acest obiectiv va fi îndeplinit prin susținerea:

  • cooperării culturale internaționale în domeniul patrimoniului cultural;
  • cooperării culturale internaționale în domeniul creației artistice contemporane.

https://www.ro-cultura.ro

Formular de înregistrare la conferința de lansare a Programului CULTURA SEE 2014 - 2021

           

Formular de înregistrare la conferința de lansare a Programului CULTURA SEE 2014 - 2021

 Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, în calitate de Operator de Program, organizează miercuri, 20 iunie a.c., evenimentul de lansare a Programului PA14 „Antreprenoriat cultural, patrimoniu cultural și schimb cultural” finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Conferința va avea loc începând cu ora 11:00 în sala „Aulă” din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, B-dul Unirii nr. 22, sector 3, București. Obiectivul general al Programului îl reprezintă consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.

Pentru a participa, vă rugăm să completați și să transmiteți prezentul formular până vineri, 15 iunie a.c., ora 12:00.  Vor fi selectați primii 300 de participanți care au completat Formularul de înregistrare. Participanții vor primi pe e-mail o invitație. Atenție! Nu se asigură transportul/cazarea participanților.

Disclaimer: Protejarea securității și confidențialității datelor dumneavoastră personale este în conformitate cu prevederile Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date (GDPR). Prin completarea și transmiterea prezentului formular vă dați acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal în scopul participării la evenimentul de lansare a Programului „Antreprenoriat cultural, patrimoniu cultural și schimb cultural”, precum și în vederea informării directe ulterioare cu privire la derularea Programului. În cazul în care doriți să vă ștergem datele personale din baza noastră de date, vă rugăm să ne transmiteți o solicitare la adresa de email office@ro-cultura.ro.

ANUNȚ - Lansare Program TEZAURE UMANE VII, sesiunea 2018

               

În conformitate cu prevederile Legii nr. 26/2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial, precum şi cu cele ale Regulamentului de acordare a titlului de TEZAUR UMAN VIU aprobat prin Ordinul nr. 2221 din 03.04.2018 privind modificarea Ordinului ministrului culturii şi patrimoniului naţional nr.2491/2009 pentru aprobarea Regulamentului de acordare a titlului de TEZAUR UMAN VIU,Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale lansează cea de-a șaptea sesiune de depunere a dosarelor de candidatură pentru obţinerea titlului TEZAUR UMAN VIU.

Dosarele de candidatură vor fi întocmite în limba română şi vor fi transmise începând cu data de 17 aprilie 2018data poştei, până la, cel mai târziu, data de 31 mai 2018, data poştei, la sediul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale din B-dul Unirii nr. 22, 030833, Sector 3, București (în atenţia Direcţiei Patrimoniu Cultural).

Evaluarea acestora în cadrul Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial se va desfășura în perioada 18 iunie – 27 iulie 2018.

În perioada 30 iulie-3 august 2018 va avea loc depunerea contestaţiilor, iar soluţionarea acestora se va desfăşura în perioada 6 august-17 august 2018.

Persoană de contact – doamna Geanina Lazăr, tel. 021.224.44.21

E-mail geanina.lazar@cultura.ro.

Vor fi avute în vedere următoarele domenii de activitate:

  1. a) prelucrarea lemnului;
  2. b) prelucrarea pietrei;
  3. c) prelucrarea lutului;
  4. d) prelucrarea metalelor;
  5. e) prelucrarea fibrelor și firelor textile;
  6. f) prelucrarea pieilor și blănurilor;
  7. g) prelucrarea osului și cerii, prelucrarea cornului și osului, boștinărit, lumănărit;
  8. h) instalații de captarea apei potabile, măcinat cereale, zdrobire și presarea semințelor (teascuri), uscat și afumat fructe (prune, perje, mere), cazanul de țuică, dârstele, pive, vâltori, șteampuri;
  9. i) alimentație;
  10. j) ocupații;
  11. k) cunoștințe despre om și natură;
  12. l) portul;
  13. m) spiritualitate;
  14. n) alte elemente de patrimoniu cultural imaterial.

Dosarul de candidatură la titlul de TEZAUR UMAN VIU va conţine:

  1. a) recomandare din partea comunităţii;
  2. b) referat întocmit de către un specialist în domeniile patrimoniului cultural imaterial;
  3. c)Notă Biografică, conform Anexei care este parte integrantă din prezentul regulament;
  4. d) documente/materiale (fotografii, CD-uri, DVD-uri, materiale vizuale pe support digital sau fotografic etc) care să demonstreze activitatea persoanei candidate la titlu;
  5. e) declaraţie pe proprie răspundere privind veridicitatea informaţiilor cuprinse în Nota Biografică;
  6. f) acordul în scris al persoanelor propuse în condiţiile art. 5 alin. (1) lit. a şi b cu privire la depunerea candidaturii în vederea obţinerii titlului de TEZAUR UMAN VIU.

Comisia poate solicita date/materiale suplimentare celor prevăzute în dosarul de condidatură, în vederea evaluării adecvate a acestuia.

Programul TEZAURE UMANE VII, implementat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, urmărește salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Programul vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind astfel la asigurarea viabilității acestuia.

Conferința ”Serviciile deconcentrate ale MCIN - competențe și limite în realizarea prerogativelor specifice domeniului patrimoniului cultural național, implementarea strategiei și politicilor elaborate de minister în teritoriu”

Biblioteca Națională a României a găzduit in data de 13.04.2018, conferința cu titlul ”Serviciile deconcentrate ale Ministerului Culturii și Identității Naționale - competențe și limite în realizarea prerogativelor specifice domeniului patrimoniului cultural național, implementarea strategiei și politicilor elaborate de minister în teritoriu”. 
La conferință au participat reprezentanții direcțiilor județene pentru cultură, precum și reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în protejarea patrimoniului cultural național sau a căror activitate se intersectează cu acest domeniu, precum Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Institutul Național al Patrimoniului, Inspectoratul General al Poliției Române, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
Unul dintre obiectivele acestei conferințe a fost acela de a identifica problemele privind aplicarea prevederilor legale referitoare la protejarea patrimoniului cultural mobil și imobil și posibilele soluții, precum și consolidarea relației reprezentanților MCIN din teritoriu cu Institutul Național al Patrimoniului, în vederea actualizării Listei Monumentelor Istorice, a Repertoriului Arheologic Național, îmbunătățirii gradului de colectare a Timbrului Monumentelor Istorice și pentru mai buna monitorizare a lucrărilor de restaurare a monumentelor istorice.

Recomandări la nivel european pentru combaterea dezinformării online

La data de 13 noiembrie 2017, Comisia Europeană a lansat o consultare publică privind știrile false și dezinformarea în mediul on-line. În același timp, Comisia Europeană a înfiinţat un Grup de experți la nivel înalt pe tema știrilor false, ce a inclus reprezentanți ai societății civile, ai platformelor de comunicare socială, ai organelor de presă şi ai mediului jurnalistic şi academic.

Raportul Știri false și dezinformare online, elaborat de Grupul de experți menţionat, a fost recent publicat pe pagina de internet a Comisiei Europene.

Documentul analizează provocările lansate de platformele online care publică știri false și conturează, în egală măsură, posibile linii de acțiune la nivel european pentru contracararea acestui fenomen.

Dintre recomandările raportului, menționăm promovarea educației în domeniul mass-media, instituirea unui cod de principii la care să adere platformele online și rețelele de socializare, o mai bună aplicare a principiului auto-reglementării și instituirea unei coaliții sectoriale a părților interesate, pentru monitorizarea și revizuirea măsurilor implementate. Platformele online sunt, de asemenea, încurajate să ia măsuri eficace pentru a ameliora vizibilitatea știrilor fiabile.

De asemenea, grupul recomandă înfiinţarea unei coaliţii cu obiectivul de a se asigura că măsurile convenite sunt puse în aplicare, monitorizate şi revizuite cu regularitate.

În perioada 17- 30 martie 2018, la Galeriile Centrul Artelor Vizuale (CAV) – Galeria Căminul Artei – parter din București, str. Biserica Enei 16, expun lucrări de pictură, grafică, sculptură, foto cu abordări proprii de exprimare plastică 28 dintre membrii Filialei Brăila a U.A.P.R. . Se dorește ilustrarea imaginii vieții artistice brăilene la împlinirea a 650 de ani de atestare documentară a Brăilei. Expun: Mariana Bogdan, Maricica Cârstiuc, Sorin Cârstiuc, Trandafira Cojocaru, Nela Constantinescu, Ovidiu Dascălu, Dobre Ana-Maria, Vasile Gaiță, Stelian Ghinea, Crenguța Corina Macarie, Maria-Mădălina Mânzu, Hugo Mărăcineanu, Walter Mărăcineanu, Florian Mihăilescu, Angelica Moscu Deacu, Bogdan Mosorescu, Gheorghe Mosorescu, Paula Neagu, Daniela Nica, Radu Pencea, Cristian Radu, Ion Radu, Raluca Spătaru Iancu, Narcisa Stejeran, Marius Teodorescu, Luciana Terente și Magdalena Voiculeț. Prezintă muzeograf dr. Maria Stoica. Expoziția va fi deschisă în perioada 17- 30 martie 2018. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 17 martie 2018, între 18:00-20.00

Centrul Judeţean de Cultură Prahova şi Asociaţia Aşezămintelor Culturale organizează în perioada 18 – 2 Aprilie 2018, la Centrul Cultural “Aurel Stroe” din Buşteni, a 8-a ediţie a Colocviului Național “COREGRAFIA DANSULUI TRADIŢIONAL ASTĂZI” Participanţii sunt rugaţi să prezinte în cadrul spectacolului, costume din zona folclorică pe care o reprezintă - inclusiv partea muzicală. Confirmarea participării la acest eveniment, se va face pana sâmbătă 14 aprilie 2018, ora 16.00, la telefon 0727/700069, 0742/043902, e-mail casaculturaplopeni@yahoo.com

SATELE CULTURALE ALE ROMÂNIEI 2018


SATELE CULTURALE ALE ROMÂNIEI este un program AFSR lansat în ianuarie 2014 sub patronajul Ambasadei Franței în România cu scopul de a promova patrimoniul cultural al satului românesc.

Satele / comunele din România vor primi titulul de SAT CULTURAL AL ROMÂNIEI 2018 după evaluarea și jurizarea candidaturilor depuse.Comunele candidate primesc acest titlu cu condiția să organizeze pe parcursul acestui an minimum 5 evenimente culturale – expoziții, festivaluri, concursuri, etc – în domeniul culturii, artei populare, gastronomiei, turismului cultural.

SATELE CULTURALE ALE ROMÂNIEI 2018 va avea loc vineri 30 martie 2018, orele 10-14, la Muzeul Complexul Muzeal de Științele Naturii "Ion Borcea"  din Municipiul Bacău.

În cadrul evenimentului se  va organiza o vizita de studiu și schimb de experientă in localități din judetele Bacău și Neamț.

Cum candididez?

1.Scrisoare de intenție – prezentarea a minim 5 proiecte culturale (descriere succintă) ale comunei   pentru  anul 2018

  1. Data limită de trimitere a candidaturii (pe email: marghiol.nicolae@gmail.com) – 23 martie 2018
  2. Prezentarea candidaturii – jurizare și desemnare – Bacău 30 martie 2017
  3. Data limită pentru depunerea candidaturii și confirmarea participării este 23 martie 2018.
  4. Pachetul de participare - 500 lei (panou Sat Cultural)

Criteriile de jurizare  - punctaje

  1. Calitatea, numărul și diversitatea evenimentelor - 40 puncte
    2. Viziunea comunei, prezentarea proiectelor de dezvoltare - 20 puncte
    3. Parteneriate locale (presă, ONG-uri, uat-uri, CJ, etc) - 10 puncte
    4. Experiența candidatului - 10 puncte
    5. Importanța și Impactului evenimentelor - 10 puncte
    6. Parteneriat sau înfrățire cu o localitate din R. Moldova – 10 puncte
     Precizări

Pentru a primi titlul de SAT CULTURAL AL ROMÂNIEI comuna candidată trebuie să primească minim 70 de puncte din maximum 100.

Juriu - Profesori universitari, muzeografi, presa, instituții de cultură

 Cine este AFSR – ASOCIAȚIA CELE MAI FRUMOASE SATE DIN ROMÂNIA?

AFSR este un ONG creat în anul 2010, după modelul asociațiilor din Franța, Italia, Germania, Spania.
 Programul AFSR 2018  - DESCOPERĂ COMORILE ROMANIEI
SATELE CULTURALE ALE ROMÂNIEI 2018, editia 5

CENTENAR -  COMORILE ROMÂNIEI MARI – expoziție itinerantă multimedia

CALENDARUL SĂRBĂTORILOR

Editarea ghidului turistic și cultural COMORILE ROMÂNIEI și aplicație Smartphone

 Membrii asociației
40 de uat-uri, comune din România
 Principalii parteneri ai AFSR 
Ambasada Franței, Delegația Wallonie – Bruxelles, 

Ambasada Belgiei,

Ambasada Elveției,

Ambasada Israel,

Muzeul Satului Dimitrie Gusti din București, Consilii Județene, etc
 
Obiectivele programului cultural și turistic SATELE CULTURALE ALE ROMÂNIEI :
- promovarea culturii și artei populare românești și europene

- promovarea produselor tradiționale din România

- promovarea turismului rural, agroturismului și ecoturismului

- promovarea patrimoniului uman viu, oameni, locuri și poveștile lor

- conservarea și promovarea patrimoniului material și imaterial din satele cultural

COMUNICAT DE PRESĂ


Zilele  Europene ale Patrimoniului - Ediţia a XXV – a, 2017

 

Ca în fiecare an din anul 1992 încoace, în luna septembrie, cetăţenii sunt invitaţi să viziteze monumente istorice din întreaga Europă, cu ocazia Zilelor  Europene ale Patrimoniului (ZEP) - evenimente ce  sunt  organizate, la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene și care oferă participanților ocazia să descopere monumente istorice, situri și zone mai puţin cunoscute care, în mod obişnuit, nu sunt accesibile publicului larg.

Tema sub care se vor desfăşura evenimentele culturale în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului din anul acesta, are în centru relaţia armonioasă dintre naturală, peisaj şi creaţia umană recunoscută  ca având valoare culturală și reprezentând patrimoniu cultural.      

Mai precis, în cadrul întâlnirii de lucru din  octombrie  2016 la Consiliul Europei, s-a  recomandat pentru anul 2017 ca tema ZEP să se refere la legătura comunităţilor cu peisajul culturalşi protejarea patrimoniului cultural.
S-a formulat tematica în termenii: ”Peisajul cultural - Patrimoniul cultural - Armonii” recomandând a se  îndrepta atenția  spre : Patrimoniu – Natură, teritoriu, dezvoltare durabilă, biodiversitate, amenințări majore, schimbări climatice.


 

          

Astfel, sâmbătă, 16 septembrie 2017, cu începere de la ora 07:30, Direcția Județeană pentru Cultură Brăila organizează, la sediul său din Str. Mihai Eminescu nr. 10-12, o expoziție foto – documentară având drept obiect prezentarea unor repere cu caracter reprezentativ pentru peisajul cultural brăilean tradițional reprezentând creații umane constituite pe fondul valorificării resurselor naturale specifice locului în evoluția lui istorică și, va edita un pliant cu date și repere privind aspecte ale genezei, identității  și actualității problematicii peisajului cultural.


De asemenea, în colaborare cu instituțiile omoloage din județele Buzău și Tulcea (DJC Buzău și DJC Tulcea) și – având în vedere că, în principiu, instituţiile muzeale sunt chemate să organizeze evenimente culturale dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului – cu sprijinul de specialitate al Institutului de Cercetări Eco – Muzeale ”Gavrilă Simion” din Tulcea, DJC Brăila organizează o excursie tematică la trei obiective semnificative de patrimoniu cultural din arealul cultural sud-estic al României: Cetatea medievală de la Enisala, Cetatea greco – romană Orgame / Argamum (Cap Doloșman, Jurilovca) și Cetatea romană Ibida de la Slava Rusă.

            Semnificativitatea obiectivelor este susținută de faptul acestea sunt modele de inserare a creației umane în sânul naturii, de valorificare a oportunităților de amplasare și de existență a unor resurse locale de materii prime pentru construcții. Aceste obiective – rezultate în urma unei selecții atente – în calitate de situri, sunt opere combinate ale omului si ale naturii, partial construite, remarcabile prin interesul lor istoric, arheologic, artistic, stiintific, ethnic, social și cultural.

Simultan, aceste opere reprezintă peisaje așa cum sunt acestea definite prin legislația internațională / europeană ratificată de țara noastră, mai précis ca părți de ”teritoriu perceput ca atare de către populaţie, al cărui caracter este rezultatul acţiunii şi interacţiunii factorilor naturali şi/sau umani.”

Grupul țintă al evenimentului este reprezentat de elevi, cadre didactice și publicul larg. La constituirea lui s-a avut în vedere faptul că, ambianţa unui monument sau a unui sit istoric permite o gamă largă de evenimente culturale şi educative, destinate cu precădere publicului tânăr, dar  și unor colaboratori tradiționali, pasionați iubitori de cultură și civilizație, în general și, în special, de valori patrimonial – culturale.

            Convinși că beneficiile aduse de conservarea  patrimoniului cultural, a îndeletnicirilor tradiţionale de utilizare a resurselor naturii, a măiestriei meşterilor creatori  la dezvoltarea economică a comunităţii merită să fie nu numai recunoscută dar şi încurajată, evenimentele Zilelor Europene ale Patrimoniului au scopul de a sensibiliza cât mai mulţi membri ai comunităţilor locale în privinţa cunoaşterii, respectării şi implicării în protejarea patrimoniului cultural cu semnificaţie identitară și promovarea afaptului că patrimoniul cultural nu este numai  subiect pasiv de contemplare, ci  participă  sustenabil  la viaţa  comunităţii. 

Gala Premiilor Culturale Brăilene

Gala Premiilor Culturale Brăilene reprezintă deja un eveniment cu tradiţie, o manifestare iniţiată şi organizată, în acest an, pentru a cincea oară consecutiv, de reprezentantul în teritoriu al Ministerului Culturii - Direcţia Judeţeană pentru Cultură Brăila.Se doreşte a fi un mijloc de recunoaştere şi recompensare a valorii, de stimulare şi promovare a eforturilor, acţiunilor, demersurilor, proiectelor şi a oricăror produse şi servicii culturale făcute în beneficiul Brăilei şi comunităţii brăilene, atât de către instituţiile publice de cultură, cât şi de asociaţii, fundaţii, persoane fizice şi/sau juridice şi simpli cetăţeni ai Brăilei, cu iubire, interes şi dăruire pentru viaţa cultural-spirituală a cetăţii.

Gala Premiilor Culturale Brailene pe anul 2015

Gala Premiilor Culturale Brăilene

Gala Premiilor Culturale Brăilene reprezintă deja un eveniment cu tradiţie, o manifestare iniţiată şi organizată, în acest an, pentru a patra oară consecutiv, de reprezentantul în teritoriu al Ministerului Culturii - Direcţia Judeţeană pentru Cultură Brăila în colaborare cu Teatrul "Maria Filotti".

Gala Premiilor Culturale Brailene pe anul 2014

Adresă

 Bulevardul Unirii nr. 22, Sector 3, Bucuresti 030833

telefon +40 212228291

comunicare@cultura.ro

fax +40 212228291

 

VCNT - Visitorcounter

Today 18

Week 183

Month 984

All 65761

Currently are one guest and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Ministerul Culturii este autoritatea publică centrală responsabilă de elaborarea și aplicarea strategiei și politicilor în domeniul culturii.