Prezentare

                Actuala Direcţie pentru Cultură a judeţului Brăila a luat fiinţă prin Hotărârea Guvernului nr. 286/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Culturii şi Cultelor, act normativ care certifica reorganizarea Inspectoratului Judeţean pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural National al Judeţului Brăila şi transformarea lui în Direcţie, prin comasarea cu fostul Oficiul Judeţean pentru Patrimoniu Cultural Naţional.
             În prezent, îşi desfăşoară activitatea în baza atribuţiilor legal conferite – în principal -  de dispoziţiile Art. 17 alin(1) din Hotărârea de Guvern nr. 90/2010 cu modificările şi completările ulterioare,  privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Culturii.
    VIZIUNEA Direcţiei Judeţene pentru Cultură Brăila, în calitatea sa de administrator al culturii şi vârf  de lance al Ministerului Culturii  la nivel local - zonă de sinteză cu o autentică, originală şi valoroasă identitate culturală în România şi, cu necesitatea imperioasă a afirmării acesteia, în Europa - este completată de înalta misiune de protejare a patrimoniului cultural şi stimulare a dezvoltării culturale locale, echilibrate, integrate şi durabile, prin elaborarea de programe şi planuri de acţiuni menite să asigure implementarea strategiilor ministerului de resort la nivelul judeţului Brăila, în baza cadrului legal de referinţă. 
    MISIUNEA D.J.C.Brăila - Misiunea noastră constă în protejarea patrimoniului cultural naţional la nivelul judeţului de referinţă, stimularea dezvoltării culturale locale, echilibrate şi durabile, prin elaborarea de programe şi planuri de acţiuni menite să asigure implementarea strategiilor Ministerului Culturii la nivelul judeţului Brăila, în baza cadrului legal de referinţă.
Cheia reuşitei noastre este acţiunea  în parteneriat cu administraţiile publice locale, instituţiile publice de cultură, cultele religioase reprezentate la nivelul judeţului Brăila, societatea civilă,  ONG-urile culturale, operatorii culturali independenţi şi industriile creative şi, pe cât posibil, mediul de afaceri.
    D.J.C. Brăila oferă comunităţii brăilene posibilitatea de a-şi conserva, reabilita, construi şi afirma identitatea culturală europeană, servicii publice de calitate şi personal de înaltă ţinută morală, etică şi profesională. Capitalul nostru cel mai important  îl reprezintă angajaţii Direcţiei, tineri, entuziaşti, competenţi şi competitivi, profesionişti, loiali, capabili sa asimileze noul, care fac posibilă punerea în aplicare a misiunii declarate.
   VALORILE D.J.C. Brăila
 - Atingerea excelenţei în tot ceea ce facem.
 - Practicarea învăţării continue, a perfecţionării şi specializării de calitate superioară.
 - Împărtăşirea aceloraşi scopuri şi valori, precum şi lucrul în echipă.
 - Respectul reciproc şi, deopotrivă, a intereselor şi drepturilor cetăţeanului cu care intrăm în relaţie profesională.
 - Dedicarea  faţă de misiunea şi atribuţiile profesionale ce ne revin.
 - Legalitatea, integritatea, transparenţa, echidistanţa, imparţialitatea/obiectivitatea şi verticalitatea, profesionalismul activităţilor şi acţiunilor noastre.  

   
 

IN MEMORIAM Arh. MARCIAN ROMAN

 Noi...l-am așteptat la birou, înapoi la lucru, printre noi, pentru că... MEREU se întorcea! Uneori, renunțând cu zilele la perioada de concediu medical. Știa că ne este greu și venea să pună umărul, să ne fie mai ușor, chiar și când lui însuși îi devenise anevoie a se deplasa.

Este greu să amintești la timpul trecut despre oameni cu care ai râs, ai plâns, ai suferit, ai "tras" - din greu!- pe același drum...

Este aproape imposibil să vorbești - la modul cât mai corect cu putință - despre un Om, un bun coleg, un impecabil profesionist, care plângea invariabil ori de câte ori vorbea despre monumente și viața din ele și, este și mai grea absența lui dintre noi.
Era spiritul viu al Direcției, era omul pregătit cu o glumă bună pentru a-ți mai alunga norii din suflet și, nu cred, nu știu... să fi refuzat cuiva ajutor, sprijin, îndrumare, alinare, îmbărbătare.
Era prezent, cu timp și fără timp, oriunde îl chemai sau era nevoie. Generozitate sufletească, altruism atipic timpurilor acestora, devotament și implicare totală, iubire față de profesie și...misie, jovialitate, grijă în exprimare, acribie în disecarea problemelor, bunătate și empatie, compasiune și deosebită gingășie sufletească, acestea toate ni le-a dăruit colegul nostru unic - Arhitectul Marcian Roman.
Se bucura precum un copil de bucuria aproapelui și se întrista până la lacrimi de suferință și nevoia celui de lângă el; degrabă-săritor în ajutor...măcar cu o vorbă de încurajare; minte stralucită de care se îngrijea în permanență, iar teancurile de cărți și reviste de specialitate, de istorie, literatură și filosofie din biroul lui de lucru stau mărturie...
 În vara anului trecut, a fost ghidul celor doi artiști - Ștefan Doniga pianist și Diana Jipa violonist - în descoperirea urbei de care s-a îndrăgostit iremediabil - și pe care a slujit-o cum a putut mai bine, în proiectul național "Redescoperă România!" A fost - și nu am știut asta - elogiul ultim și frumos pe care a putut să-l lase Brăilei pentru eternitate, deși starea sănătății sale nu era una deloc fericită, în două zile pline de filmări, la temperaturi incandescente.
Îl puteți revedea și reasculta de la min 1:17 încolo, în prima parte a filmului dedicat promovării patrimoniului cultural unic al Brăilei, oricând, aici, pe pagina de net a DJC Brăila  http://djcbr.cultura.ro  - locul unde venea zi de zi la lucru, indiferent de vreme și de vremuri, de la Galați - locul nașterii si domiciliului său.

Dumnezeu să-l mântuiască și veșnică să-i fie pomenirea!

Adresă

 Bulevardul Unirii nr. 22, Sector 3, Bucuresti 030833

telefon +40 212228291

comunicare@cultura.ro

fax +40 212228291

 

VCNT - Visitorcounter

Today 12

Week 203

Month 1004

All 65781

Currently are one guest and no members online

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Ministerul Culturii este autoritatea publică centrală responsabilă de elaborarea și aplicarea strategiei și politicilor în domeniul culturii.